Meteoritii bogati in carbon contin mai multe elemente de baza ale ADN-ului, ceea ce confirma ipoteza conform careia viata de pe Pamant ar putea proveni din spatiu, potrivit unui nou studiu efectuat pe 12 meteoriti, publicat luni in Analele Academiei Americane de Stiinte (PNAS), informeaza AFP.
Oamenii de stiinta au descoperit elemente cheie ale ADN-ului in meteoriti inca din anii '60, dar nu erau foarte siguri daca acestea fusesera create in spatiu sau erau rezultatul unei contaminari produse la contactul cu viata de pe Terra.
Acest ultim studiu arata ca unele nucleobaze, elementele constitutive ale ADN-ului, au ajuns pe Pamant odata cu meteoritii intr-o cantitate si o diversitate mult mai mari decat se estima inainte.
Studiul evidentiaza noi dovezi potrivit carora reactiile chimice din interiorul meteoritilor si al cometelor pot produce elemente esentiale ale moleculelor biologice, afirma autorii.
Cercetatorii descoperisera deja mai multi acizi aminati in cateva esantioane prelevate de la elementele cometei Wild 2, in cadrul misiunii Stardust derulate de NASA. Acizii aminati sunt indispensabili producerii de proteine, care reprezinta moleculele de baza ale vietii.
Pentru realizarea recentului studiu, oamenii de stiinta au analizat esantioane prelevate de la 12 meteoriti bogati in carbon, dintre care noua au fost gasiti in Antarctica.
Cercetatorii au descoperit in acesti meteoriti, mai ales, adenina si guanina, nucleobaze ale ADN-ului, precum si urmele, in doi dintre ei, a trei molecule ce au legaturi cu nucleobazele care nu sunt utilizate aproape niciodata in biologie, numite nucleobaze analoage.
Urmele celor trei molecule constituie, astfel, prima dovada ca aceste elemente din cei doi meteoriti analizati provin din spatiu si nu din contaminarea cu viata terestra.
Intr-adevar, niciuna din aceste nucleobaze analoage nu a fost descoperita in esantioane de gheata sau de sol colectate de cei doi meteoriti la impactul cu Pamantul.