x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă (VIDEO) Gregor, cel mai mare telescop solar european, inaugurat în Insulele Canare

(VIDEO) Gregor, cel mai mare telescop solar european, inaugurat în Insulele Canare

22 Mai 2012   •   11:33
(VIDEO) Gregor, cel mai mare telescop solar european, inaugurat în Insulele Canare

Cel mai mare telescop solar european a fost inaugurat, luni, in arhipelagul spaniol al Insulelor Canare si va permite, potrivit coordonatorilor acestui proiect stiintific, studierea suprafetei Soarelui cu o precizie superioara, informeaza AFP.

Telescopul Gregor, un proiect german instalat la observatorul Teide de pe insula Tenerife, este, cu diametrul sau de 1,5 metri, cel mai important telescop solar din Europa si al treilea din lume, au declarat reprezentantii Institutului de astrofizica din Insulele Canare (IAC).

Echipat cu un sistem optic capabil sa compenseze turbulentele atmosferice, telescopul furnizeaza "o calitate a imaginilor pe care, pana in prezent, niciun telescop solar terestru nu a obtinut-o, atat in spectrul vizibil, cat si in infrarosu", precizeaza comunicatul emis de IAC.

Aceasta tehnologie avansata va permite comunitatii stiintifice germane, spaniole si internationale sa studieze Soarele cu un grad de detaliere de neegalat pana acum.

Telescopul Gregor a fost conceput "in principal pentru a studia procesele fizice de la suprafata vizibila a Soarelui", a explicat cercetatorul german Oskar von der Lühe, directorul institutului Kiepenheur de fizica solara din Fribourg.

"Putem vedea astfel felul in care energia care provine din interiorul Soarelui iese la suprafata astrului si este aruncata apoi in spatiul exterior si ajunge uneori pe Terra", a adaugat savantul german.

Spre deosebire de telescoapele solare traditionale, Gregor este inzestrat cu un acoperis retractabil, care, atunci cand este deschis, permite aerului sa circule, evitand astfel o supraincalzire a structurii si oglinzilor sale.

O alta particularitate: telescopul Gregor va fi operational atat ziua, cat si noaptea si va putea, atunci cand Soarele nu poate fi observat, sa urmareasca si alte stele din galaxia noastra.

Gregor a costat 12,85 milioane de euro. Finantat in majoritate de institute germane, el va fi pus la dispozitia oamenilor de stiinta straini prin intermediul unor acorduri de cooperare.

×