x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vinul roşu protejează dinţii şi gingiile

Vinul roşu protejează dinţii şi gingiile

de Radu Popa    |    21 Iul 2011   •   21:00
Vinul roşu protejează dinţii şi gingiile

Cercetari recente efectuate de specialistii italieni au relevat faptul ca un consum moderat de vin rosu poate contribui la curatarea dintilor inainte si in timpul meselor.

Beneficii. Descoperirea specia­listilor Universitatii din Pavia se adauga unui lung sir de efecte curative ale consumului de vin constatate anterior. Studiile mentionate au evidentiat faptul ca vinul rosu, consumat cu moderatie, influen­tea­za elemente vitale ale starii de sanatate a unui individ, de la cresterea duratei de viata si pana la diminuarea riscului aparitiei unor tulburari cardiace sau neurologice. Deoarece in cadrul cercetarilor mentionate a fost folosit vin rosu fara alcool, de rezultatele acestora pot beneficia si abstinentii. Potrivit Gabriellei Gazzani, profesor la institutia mentionata, este cunoscut deja 'efectul anticarie' al bauturilor alcoolice. Ea a folosit, impreuna cu echipa sa, vin rosu dezalcoolizat pentru a verifica daca, in afara etanolului, mai exista si alte substante cu proprietati antiseptice in compozitia acestuia.

Stopare prematurå. Gabriella Graziani si colegii sai au cumparat vin rosu din regiunea Veneto si au indepartat alcoolul din acesta cu ajutorul unui procedeu numit concentrare vacuumata. Ulterior, oamenii de stiinta au cultivat 'Streptococcus mutans', o bacterie obisnuita care se hraneste cu zaharurile din compozitia alimentelor si contribuie la demineralizarea smaltului dintior, conducand, in final, la aparitia cariilor.

In conditii de laborator, bacteria a fost pusa in contact cu saliva si cu dinti extrasi acoperiti de saliva, precum si cu margele de calciu acoperite de saliva. Dupa adaugarea unui vin rosu dezalcoo­li­zat, acesta a impiedicat streptococii mu­tanti sa intre in contact cu saliva si dintii. Ulterior, cercetatorii au stabilit ca subs­tan­tele active din compozitia vinului rosu care protejeaza dintii sunt proantocianidinele, compusi flavonoizi naturali, despre care cunosteau deja faptul ca au proprietati antioxidante. Compusii respectivi se gasesc in multe fructe si plante co­mes­tibile, precum mere, scor­ti­soa­ra, cacao sau in frunze de ceai. Desi proantocianidinele se gasesc in semintele si coaja stru­gurilor, nu se stie inca sigur daca si sucul de struguri contribuie la mentinerea sa­na­tatii dintilor. Gabriella Graziani sustine ca, neavand date suficiente despre sucul de struguri, specialistii nu pot trage concluzii referitoare la proprietatile ­acestuia pe baza rezultatelor ob­tinute pentru vinul rosu, deoarece cele doua lichide au compozitii chimice foarte diferite. Specialista italiana crede ca proantocianidinele pot fi ex­trase din vin si studiate pentru po­ten­tialele lor efecte in domeniul sa­na­tatii orale. Acizii si za­ha­rurile prezente in com­pozita unor vinuri pot contribui la apa­ritia cariilor. Astfel in­cat izoland din compozitia unui vin com­pusii cu rol in protectia dintilor, se poate obtine un produs cu efecte benefic, cel putin din punctul de vedere al stomatologilor.

Afectiuni gingivale. In urma unui alt studiu, cercetatorii Universitatii Laval din Quebec, Canada, au descope­rit ca anumiti compusi din compozitia vinului rosu, numiti polifenoli, pot contribui la con­trolul reactiilor celulelor cu rol imu­ni­­tar din gingii la infectiile de natura bac­­teriala. Oamenii de stiinta au consta­tat ca polifenolii din vinul rosu pot pre­veni si vindeca afectiuni inflamatorii gingiva­le, precum periodontitele, care sunt pre­zente la 15% din adultii cu varste cu­prinse intre 21 si 50 de ani si 65% din persoanele adulte de peste 50 de ani.

×
Subiecte în articol: stiinta