x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vitamina e, maestrul antioxidant

Vitamina e, maestrul antioxidant

de Anca Preda    |    13 Sep 2008   •   00:00

Un studiu publicat recent în revista Asociaţiei Medicale Americane arată că vitamina E este unul dintre cei mai necesari factori-accesori pentru un adult. Lipsa vitaminei din organism sau existenţa în cantităţi insuficiente poate duce la deterioarea funcţiilor fizice.

Un studiu publicat recent în revista Asociaţiei Medicale Americane arată că vitamina E este unul dintre cei mai necesari factori-accesori pentru un adult. Lipsa vitaminei din organism sau existenţa în cantităţi insuficiente poate duce la deterioarea funcţiilor fizice. Cercetătorii au observat totodată că, de vreme ce este un antioxidant puternic (ea mai este numită “maestrul antioxidant”), vitamina E poate proteja organismul împotriva leziunilor la nivelul muşchilor, previne arteroscleroza, “imprimă” sănătate pielii, protejează corpul împotriva afecţiunilor de inimă şi are rol în prevenirea unor anumite tipuri de cancer. Potrivit profesorului Andreas M. Papas, specialist în biochimie nutriţională la Universitatea de Stat din Texas, vitamina E este formată din opt componente diferite (patru toferoli – găsiţi cu precădere în nuci şi uleiuri vegetale şi patru tocotrienoli – găsiţi în produsele pe bază de ulei de palmier, fulgi de ovăz, secară, germeni de grîu, orz şi orez). Toate cele opt componente au potenţial anticancerigen, mai multe studii date publicităţii în ultimii 20 de ani arătînd că populaţiile din zona Mării Mediteraneene – mari consumatoare de alimente bogate în vitamina E – prezintă riscuri reduse pentru dezvoltarea cancerului de colon, faţă de populaţiile din nordul Europei sau Statele Unite.

 

Monitorizare pentru diabetici

Trei companii americane – Abbott Laboratories, Medtronic şi DexCom Inc – au testat un dispozitiv care monitorizează în mod constant nivelul zahărului din sînge la persoanele cu diabet, informează Reuters. Testele au arătat că persoanele care suferă de tipul 1 de diabet şi-au putut menţine nivelul zahărului din sînge la valorile dorite. Un control drastic al acestor valori elimină anumite complicaţii nedorite la bolnavii de diabet, spun cercetătorii din domeniu reuniţi recent la Roma, în cadrul unei întîlniri anuale. Oamenii de ştiinţă au observat totodată că, prin monitorizare, 30% dintre bolnavi şi-au menţinut nivelul hemoglobinei A1C (o măsură medie a nivelurilor de zahăr din sînge) la mai puţin de 7%, valoare la care se consideră că diabetul este ţinut sub control.

 

Experiment reuşit

Un experiment desfăşurat la Centrul de Medicină din cadrul Universităţii Hadassah din Israel, în care au fost injectate celule stem embrionice umane în creierul unor şoareci care prezentau semne de scleroză multiplă a dat, pentru prima dată, rezultate satisfăcătoare, au anunţat oamenii de ştiinţă, citaţi de ziarul israelian Jerusalem Post. Potrivit cercetătorilor, simptomele clinice şi patologice ale şoarecilor au fost reduse considerabil.

 

Antiimflamatoarele şi cancerul prostatic

Aspirina sau orice alt medicament obişnuit pentru calmarea durerilor poate scădea nivelul de antigen specific prostatic (PSA, unul dintre cei doi principali markeri folosiţi pentru diagnosticarea cancerului la prostată, n.r.) din sînge. Antiimflamatoarele pot totodată deforma rezultatele analizelor de laborator, se arată într-un studiu realizat recent pe 1.319 bărbaţi din Statele Unite şi citat de cotidianul Washington Post.

 

Obezitate transmisă genetic

Ca să lupţi cu obezitatea ai nevoie de diferite arme, dar şi de cunoştinţe în domeniul... geneticii, informează Associated Press. Un grup de cercetători americani a demonstrat – efectuînd un studiu asupra unei comunităţi Amish din Pennsylvania – că efectele unei variaţii genetice comune, care determină creşterea în greutate, se regăseşte la aproximativ 30% dintre persoanele albe care se trag din Europa, inclusiv la comunităţile Amish, chiar dacă reprezentanţii acestui grup trăiesc întocmai ca în secolul al XIX-lea, necunoscînd sedentarismul.

 

“Fabrica” de viruşi

Începe “sezonul” gripei, iar în Statele Unite vor fi vaccinaţi toţi copiii, nu doar cei cu vîrste pînă la cinci ani, informează Associated Press. Patru ierni la rînd, cercetătorii de la Universitatea Harvard au efectuat un studiu amplu în regiunea Bostonului. În urma cercetării s-a arătat că primele zone afectate de gripă sînt cele în care trăiesc mulţi copii. O creştere cu 1% a numărului de copii într-o comunitate determină o creştere cu 4% a numărului de adulţi care se îmbolnăvesc de gripă.

×
Subiecte în articol: medica