x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aprecieri Moody's pentru RDS

Aprecieri Moody's pentru RDS

05 Feb 2010   •   00:00

Agenţia de evaluare financiară Moody's a acordat azi ratingul "Ba3", cu perspectivă "stabilă", companiei RCS&RDS, calificativul fiind susţinut de gradul redus de îndatorare al furnizorului de servicii de telecomunicaţii şi televiziune prin cablu.

Totodată, agenţia a evaluat cu acelaşi rating o emisiune de obligaţiuni pe care o va emite RCS&RDS, potrivit unui comunicat Moody's, preluat de Mediafax.

Ratingul "Ba3" este susţinut de creşterea robustă a companiei şi de poziţia solidă pe pieţele serviciilor de televiziune prin cablu, internet, telefonie şi televiziune prin satelit din România şi Ungaria.

Calificativul beneficiază şi de situaţia financiară sigură a companiei. În pofida unei creşteri puternice a veniturilor, conducerea a menţinut un grad scăzut al îndatorării. Agenţia se aşteaptă la o reducere a sumelor alocate pentru investiţii, întrucât compania şi-a dezvoltat reţeaua, şi la creşterea lichidităţilor.

Dimensiunea redusă a RCS&RDS, în comparaţie cu alte companii din categoria de rating "Ba3", şi expunerea pe pieţe emergente limitează calificativul, consideră analiştii Moody's.

Perspectiva stabilă a ratingului reflectă aşteptările Moody's ca RCS să continue procesul de creştere a profitului înainte de calcularea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA), menţinând o politică financiară diciplinată. Gradul de îndatorare, de 2,5 ori (datorii raportate la EBITDA), are un impact pozitiv asupra ratingului companiei.

Moody's nu anticipează o revizuire în creştere a ratingului pe termen mediu. Continuarea procesului de dezvoltare, majorarea capacităţii de generare de lichidităţi, împreună cu menţinerea strategiei financiare conservatoare, ar putea conduce la o majorare a calificativului.

Presiuni negative asupra ratingului "Ba3" ar putea să apară dacă gradul de îndatorare depăşeşte 3,5.

Grupul RCS&RDS este controlat, indirect, de omul de afaceri Zoltan Teszari.

Acţionarii operatorului român sunt Cable Communications Systems (Olanda) - 88,9%, RCS&RDS - 5,04%, Zoltan Teszari - 2,03% şi Csaba Ianos Ludescher - 1,1% şi 15 persoane fizice cu participaţii sub 1%.

×
Subiecte în articol: redactie