x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Moody's "sancţionează" OTE

Moody's "sancţionează" OTE

11 Mai 2011   •   15:56

Agenţia de evaluare Moody's a revizuit în scădere cu o treaptă ratingul grupului elen OTE, prezent şi în România, retrogradând operatorul telecom în categoria nerecomandată investiţiilor (speculativ), ca urmare a revizuirii negative a estimărilor pentru acest an, după rezultatele slabe din primul trimestru.

Calificativul pentru credite pe termen lung al OTE a fost revizuit de la "Baa3" la "Ba1", iar ratingul pentru împrumuturi pe termen scurt de la "Prime-3" la "Not Prime". Ratingurile "Ba1" şi "Not Prime" se află ambele în categoria "speculativ", nerecomandată investitorilor.

Ratingul pentru credite pe termen lung rămâne sub supraveghere, pentru o posibilă revizuire negativă, potrivit unui comunicat al Moody's.

Totodată, agenţia de evaluare a atribuit OTE ratinguri de corporaţie de intrare în incapacitate de plată de "Ba1".

Principalul motiv al retrogradării este înrăutăţirea aşteptărilor Moody's privind rezultatele financiare ale grupului, după ce datele publicate pentru primul trimestru au evidenţiat o scădere peste aşteptări a veniturilor şi fluxului financiar liber de disponibilităţi. Contracţia consumului în Grecia, rezultând din măsurile de austeritate adoptate de guvern, va afecta situaţia financiară a OTE, se arată în comunicat.

"Moody's se aşteaptă ca rezultatele operaţionale ale OTE să fie în continuare afectate de condiţiile macroeconomice adverse, concurenţa intensă pe toate segmentele de afaceri şi constrângerile legislative. Aceşti factori vor continua să aibă un impact negativ asupra situaţiei finaciare dincolo de nivelul de toleranţă pentru un calificativ din categoria recomandată investiţiilor, în pofida faptului că ratingul încorporează posibilitatea unui sprijin puternic din partea grupului german Deutsche Telekom", consideră Carlos Winzer, vicepreşedinte Moody's şi analist principal pentru OTE.

Deutsche Telekom este cel mai mare acţionar al OTE, cu 30% din acţiuni, şi deţine managementul grupului elen. Statul are o participaţie de 20% la grup.

OTE controlează în România 54% din capitalul Romtelecom, divizia locală de telefonie mobilă Cosmote şi reţeaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.

×