Dacă e ianuarie, e CES-ul din Las Vegas. Adică prima mare expoziţie de electronice de consum, Consumer Electronics Show (8-11 ianuarie), deschizătoarea de drumuri pentru noul an, când toată lumea adulmecă tendinţele în galaxia IT&C. Din cele anunţate la startul ediţiei cu numărul 47, se poate face o “schemă” a atracţiilor de la standuri, dar şI ca semn al vremurilor. Şi vorbim de o nouă eră a dispozitivelor “multifuncţionale” interconectate, cu o locomotivă-puzzle a pieţei formată din televizoare full HD/4K de mari dimensiuni (LED, OLED), smartphone-uri care încadrează delicat cifra 5 (inci), tablete şI ultrabook-uri. Se înţelege, nu vorbim de multifuncţionala de birou/apartament, care înglobează scanner, xerox şI imprimantă. CES 2013 scoate în evidenţă multifuncţionalele care asigură navigarea pe net, comunicaţiile sau consumul media. Iar dacă ne uităm şI la electrocasnicele cu conectare la internet sau alte gadget-uri care pot fi controlate cu un smartphone (mingea-robot Sphero, de exemplu), atunci şI “Internetul lucrurilor” este prezent în cadru.
De asemenea, am constatat o avalanşă de noutăţi în zona foto-video, de parcă târgul american din inima cazinourilor ar fi “înghiţit” şI Photokina.
Quad. Sau 4K
Rivalul european de la Berlin (IFA) ne-a colorat priveliştea, în toamna anului trecut, cu televizoarele 4K/Quad Full HD (3.840 x 2.160 pixeli), de mari dimensiuni şI speram ca CES-ul să etaleze next-generation Tv, adică saltul la 8K. Există şI aşa ceva, dar cât să treacă aproape neobservat. Modelele 4K au amplasate în toată splendoarea lor, giganţii Sony, LG, Samsung furând bliţurile de la faţa locului.
Chiar dacă nu are prezenţă prin stand, Google îşi face simţită prezenţa şi prin o nouă încercare cu platforma sa Tv. Partenerii coreeni de la LG deja au venit cu o serie de modele Google Tv, gata de bătălia pentru ocuparea de loc fruntaş la întrecerea Smart Tv-urilor, pe de o parte, cu Apple Tv, pe de altă parte. E adevărat, nici Apple nu se sinchiseşte de CES, dar mai este puţin până la MacWorld (31 ianuarie- 2 februarie).
Microsoft? Nu e o noutate că şI ei au renunţat la expoziţia din Las Vegas, dar Steve Ballmer (presedinte al companiei) a fost la o conferinţă. Nu e uşor să fluturi steagurile Windows 8/RT doar prin partenerii din zona computing (Lenovo, Asus etc).
Tablet de smartphone
Poate mai mult decât ne-am fi aşteptat (ţinând cont de apropiatul congres telecom de la Barcelona din februarie), prezenţa noilor generaţii de smartphone-uri stârneşte mult zgomot şI interes. Atât din partea producătorilor de terminale, cât şI din partea furnizorilor de platforme hardware/software. Pe scurt, cuvintele cheie zona telecom sunt diagonalele de 5 inci cu rezoluţii incredibile, LTE, platformele quad-core, încoronând sintagma “phablet” (oribil!), cu încurcarea definitivă a zonei de graniţă dintre smartphone şI tabletă. Aici, jucători precum Sony Mobile (cu Xperia Z) sau Huawei (Ascend D2 cu Android şI W1 cu Windows) aruncă o provocare către clasamentul cu obsedantele branduri din top, Apple şI Samsung. De asemenea, cu maxim interes sunt aşteptate şI prezentările oficiale ale Ubuntu OS pentru smartphone, chiar dacă primele terminale cu această platformă ar putea ieşi pe piaţă abia spre sfârşitul anului. Sau la CES 2014...
Nici producătorii auto nu ocolesc expoziţia electronicelor. Nu pentru a ne arată cum mai funcţionează un mp3 player la bordul computererizat, ci pentru a purta dialoguri în nori. Componenta “cloud” jonglează şI cu autovehiculele, o sumedenie de noi servicii fiind conectate la servere.
Per ansamblu, se confirmă predicţiile: actuala ediţie a CES-ului nu indică vreo revoluţie în lumea IT&C. Se conturează un “sezon” de confirmări şi evoluţii., în ciuda luminilor specifice evenimentelor de pe tărâm american.
GeForce GPU cu 72 de nuclee
Prezentă la CES 2013, Nvidia îşi încordează arhitectura hardware la nivelul Tegra 4 (foto): GeForce GPU cu 72 de nuclee. Procesor quad-core cu arhitectură ARM Cortex-A15, chipset opţional pentru LTE (4G). De asemenea, arhitectura de procesare foto este prezentata ca una din funcţiile cheie în noua platformă, fiind vizată în special funcţia HDR (high dynamic range). Se remarcă şI o nouă tentativă Intel de a pătrunde în această zonă a mobilităţii: platforma cu un consum redus de energie, bazată pe procesorul Atom (cunoscută anterior ca "Lexington"). Între caracteristici: Atom Z2420 cu tehnologia Hyper-Threading, care poate atinge viteze de până la 1.2 GHz, cu codec video cu accelerare grafică hardware compatibil HD 1080p.
Citește pe Antena3.ro