Parlamentul European a respins azi, in mod definitiv, controversatul tratat ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere), anuland astfel posibilitatea ca UE sa ratifice acest acord international, semnat in secret, la Tokyo, in luna ianuarie. PE a respins textul cu 478 la 39 de voturi iar 165 de eurodeputati s-au abtinut, dezavuand in acest fel Comisia Europeana, care dorea semnarea documentului in numele apararii intereselor economice ale firmelor victime ale pirateriei si contrafacerii. In opinia criticilor ACTA (de la simpli utilizatori de la internet la juristi independenti sau politicieni), acest tratat ameninta libertatile individuale, in special cele legate de Internet.
Proteste, petitii, victorie!
"Salutam votul Parlamentului European prin care s-a respins mult controversatul proiect ACTA. Rezultatul acestui vot din plen a fost oarecum asteptat pentru ca, anterior, cele cinci Comisii – pentru Dezvoltare, pentru Comert International, pentru Industrie, Cercetare si Energie, Comisia pentru Afaceri Juridice si Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne – nu isi dadusera acordul. Desi Grupul Popular a cerut amanarea acestui vot foarte important, s-a respins si, iata, vocile milioanelor de utilizatori de Internet din intreaga Europa au fost ascultate', a declarat ieri Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor.
Si Romania se afla pe lista celor 22 de state europene care au semnat ACTA, fara ca Guvernul Boc sa-si informeze sau consulte cetatenii. In Romania, ca sI in zeci de orase din Europa au inceput proteste de strada, milioane de cetateni au semnat petitii online impotriva ACTA, parlamentarii europeni impartindu-se in tabere pro sI contra. Mai multe grupari de hackeri (sub "masca' Anonymus) au spart site-uri ale unor institutii oficiale, in semn de protest. In fata valului de revolte, mai multe tari au blocat ratificarea tratatului, inclusiv Romania, asteptandu-se votul final din PE.
'Fundamental, este o idee rea sa predai companiilor statul de drept', preciza zilele trecute Amelia Andersdotter (Partidul Piratilor, Verzi/ALE, Suedia) iar raportorul PE, eurodeputatul britanic David Martin, a cerut zilele trecute respingerea tratatului. "Nimeni nu a fost impotriva ideii de aparare a proprietatii intelectuale. Dezbaterea s-a concentrat asupra intrebarii daca «este ACTA instrumentul potrivit pentru acest lucru?» Concluzia clara a votului a fost ca nu".