x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Adrian Năstase: ACTA ar putea transforma furnizorii de internet în furnizori de informaţii

Adrian Năstase: ACTA ar putea transforma furnizorii de internet în furnizori de informaţii

07 Feb 2012   •   16:34
Adrian Năstase: ACTA ar putea transforma furnizorii de internet în furnizori de informaţii

Faptul ca furnizorii de Internet se transforma in furnizori de informatii catre detinatorii drepturilor de copyright este problematic, atrage atentia presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, intr-o postare pe blogul sau, referindu-se la tratatul international ACTA.

“Atentie! Nu vorbim de furnizarea de informatii catre institutiile abilitate - intr-un fel sau altul asta se intampla si acum - ci catre operatori 'civili'. Asta, pe langa multe alte aspecte care vor trebui intoarse pe toate partile, inainte de o decizie finala privind transformarea ACTA in parte a dreptului comunitar. (...) Semnat de Romania in 'compania selecta' a Coreei de Nord, dupa cum a spus Ministrul Comunicatiilor, ACTA este un nou document despre care nu stim prea multe si care, in buna traditie a ultimilor ani, ajunge sa fie asumat fara nicio problema de actuala putere. Imi pare bine ca documentul este supus dezbaterii publice, dar un pic prea tarziu dupa semnarea sa', afirma Adrian Nastase pe blog, citat de Agerpres.

El a aratat ca nu doreste sa spuna ca este vorba despre un act cu valoare normativa - “gresit in toate fundamentele sale'. “Nu pot contesta, si cred ca nimeni nu o poate face, ideea de proprietate intelectuala. Cu atat mai putin pot contesta dorinta cuiva de a-si proteja aceste drepturi. Ceea ce pot contesta este insa ca, de dragul protejarii unor drepturi, putem sa incalcam drepturile altora', a subliniat Adrian Nastase (http://nastase.wordpress.com/2012/02/07/din-nou-despre-acta/#comments)

Fostul premier a mentionat ca, la nivel mondial, protestele impotriva ACTA au imbracat diferite forme, intre acestea fiind demisia raportorului european ACTA, europarlamentarul francez Kader Arif, din cauza lipsei de transparenta si a dezbaterilor insuficiente in ceea ce priveste tratatul.

“Numeroase personalitati ale lumii artistice si ale vietii publice au condamnat ACTA, doar pentru ca nu au existat suficiente dezbateri si consultari publice pe marginea actului, care contine cateva prevederi calificate drept amenintari la drepturile si libertatile fundamentale. Celebrul scriitor brazilian Paulo Coelho s-a alaturat si el protestelor, incurajand internautii sa ii downloadeze cartile de pe site-ul Pirate Bay. (...) Si primul-ministru al Cehiei, Petr Necas, a anuntat ca guvernul sau suspenda procesul de ratificare a controversatului acord international ACTA. Din punctul meu de vedere, acestea sunt pozitii rezonabile si echilibrate, care trebuie sa fie adoptate si de guvernul Romaniei, de oricine ar fi el reprezentat. La fel de celebrii Creative Monkeyz, tinerii din Cluj, au ales si ei sa protesteze, explicand intr-un episod al seriei Robotzi ce inseamna ACTA si ce efecte ar putea avea asupra Internetului, in forma in care il stim azi', a mai spus Adrian Nastase.

Vezi si: Ambasadoarea Sloveniei la Tokyo isi cere scuze pentru semnarea ACTA!

×