x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aparatul care traduce ganguritul bebelusilor

Aparatul care traduce ganguritul bebelusilor

10 Mai 2005   •   00:00

Gadget - Traduce ganguritul bebelusilor Plansul, grimasele sau ganguriturile bebelusilor vor fi traduse de un dispozitiv capabil sa descifreze sentimentele copiilor.

  • de CRISTIAN IONITA
  • IT
  • CURIOZITATE. Multi s-au intrebat ce vor sa spuna copiii inainte sa invete sa vorbeasca. Japonezii promit ca le vor da raspunsul
    La trei ani dupa succesul Bowlingual, aparatul care interpreteaza sunetele scoase de catei, cercetatorii japonezi se pregatesc sa scoata o masinarie capabila sa traduca "limba bebelusilor" pe intelesul oamenilor mari. Unii spun ca dispozitivul va fi o mana cereasca pentru cei care nu stiu ce sa le mai faca bebelusilor ca sa se opreasca din plans. Altii spun ca este nefiresc sa-ti intelegi copilul cu ajutorul unei masinarii, inainte ca el sa invete sa vorbeasca.

    EXPERIMENTE. Grupul de cercetatori japonezi face deja experimente cu mame si bebelusi carora le monitorizeaza plansul, expresiile faciale si schimbarile de temperatura a corpului, in cadrul unui proiect sustinut de Agentia Japoneza pentru Stiinta si Tehnologie.

    In incercarea de a intelege ceea ce vor sa ne spuna bebelusii, cercetatorii analizeaza daca frecventele inalte si joase din plansul copiilor arata ca vor anumite lucruri. Este monitorizata temperatura corpului, mai ales in zona fetei, pentru ca aceste schimbari indica in mod normal anumite dorinte, spune seful grupului de cercetatori, profesorul de neurologie Kazuyuki Shinohara.

    Dispozitivul ar trebui sa apara in magazine pana la jumatatea anului 2006. Tehnologia va fi gata vara aceasta, iar varianta comerciala va fi gata aproape un an mai tarziu, pentru ca va dura ceva pana cand oamenii de stiinta vor gasi o modalitate de a micsora dimensiunile dispozitivului. Acesta va putea fi folosit atat in institutiile medicale, cat si acasa. Varianta destinata uzului casnic ar urma sa coste mai putin de 100 de dolari bucata in Japonia.

    ALTII SUNT SCEPTICI. Abilitatea de a-ti intelege si educa copilul creste gradual, prin incercari si greseli. Ar fi nenatural ca parintii sa-si inteleaga copiii prin intermediul masinilor, spune psihologul japonez Yuko Iguchi.

    ×
    Subiecte în articol: IT