x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget APDETIC: Noile măsuri fiscale vor avea consecinţe negative majore

APDETIC: Noile măsuri fiscale vor avea consecinţe negative majore

14 Apr 2009   •   00:00

Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor dezaprobă introducerea impozitului forfetar şi nedeductibilitatea unor cheltuieli cu parcul auto, afirmând că măsurile vor avea consecinţe negative pentru economie şi industria IT.



Printre efectele acestor decizii se numără creşterea economiei subterane, reducerea activităţii firmelor sau chiar închiderea acestora, reducerea locurilor de muncă şi scăderea bazei de impozitare în general, conform asociaţiei.

Deciziile criticate de asociaţie sunt cele privind impozitul forfetar şi introducerea, în capitolul de cheltuieli nedeductibile, a cheltuielilor de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, inclusiv cheltuielile cu combustibilul, aferente vehiculelor rutiere motorizate care sunt în mod normal utilizate pentru transportul rutier de persoane.

Unele caracteristici ale pieţei IT fac industria respectivă mai vulnerabilă decât alte domenii la noile măsuri fiscale, precum tehnicitatea foarte ridicată, care impune ca majoritatea angajaţilor să aibă studii superioare şi impune cheltuieli continue şi ridicate de training, respectiv valori mari ale salariilor, pentru a putea stabiliza forţa de muncă în faţa competiţiei firmelor străine.

Referitor la nedeductibilitatea cheltuielilor cu parcul auto, asociaţia susţine că firmele de import şi distribuţie, precum şi cele care au şi activitate de service vor fi în imposibilitate de a se dezvolta şi în imposibilitate practică de a face distribuţie.

"Livrarea mărfurilor la sediul beneficiarului şi activitatea în teren a vânzătorilor şi a consultanţilor contribuie la creşterea cifrei lor de afaceri şi, deci, la profit. Măsura absurdă de a hotărî ca numai firmele de transport şi taxi îşi pot deduce cheltuielile cu activităţile specifice va conduce la crearea unei economii arbitrare, care întotdeauna diminuează încasările din impozite şi reduce locurile de muncă", se arată în scrisoarea deschisă.

În plus, soluţiile alternative de efectuare a distribuţiei vor reduce profitabilitatea şi vor mări inacceptabil costurile, mai arată APDETIC.

×
Subiecte în articol: IT