x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aplicaţiile de smartphone, haos total

Aplicaţiile de smartphone, haos total

de Alexandru Radescu    |    16 Apr 2013   •   18:03
Aplicaţiile de smartphone, haos total
Sursa foto: Thinkstock
Aplicaţiile instalate în terminal, cu sau fără bani, reprezintă scurgere de informaţii
Nu mai e un secret că aplicaţiile (oficiale) pe care le instalăm pe smartphone ne avertizează în legătură cu accesul la diverse informaţii de pe terminal. Plecând de la presupunerea că “nu avem nimic de ascuns”, asta când observăm mesajul, le instalăm şi ne folosim de ele. Totuşi, poate că dacă o firmă de securitate informatică trage un semnal de alarmă, devenim mai atenţi. Sau mai responsabili cu informaţiile personale.

Aplicaţii prea curioase
Aplicaţile gratuite sunt recunoscute ca instrumente care livrează utilizatorului reclamă şi colectează informații personale. Cumpărarea aplicaţiei ar trebui să elimine ambele acţiuni, însă o cercetareă Bitdefender relevă faptul că acestea înregistrează în continuare poziţionarea urbană/geografică, codul unic al terminalului şi chiar citesc contacte. 
O analiză pe aplicaţiile de top din Google Play, care sunt disponibile atât în versiune gratuită cât şi cu plată, arată că principala diferenţă între aplicaţiile gratuite şi versiunile lor plătite din punct de vedere al asigurării confidenţialităţii datelor este că intruziunea este pur şi simplu mai bine ascunsă.
Astfel, jocul Angry Birds Space, produs de Ravio Mobile, monitorizează şi înregistrează localizarea utilizatorului şi transmite către servere aparţinând unor terţe părţi ID-ul unic al terminalului, chiar şi după achiziţia aplicaţiei. Versiunile plătite ale Angry Birds Star Wars, SwiftKey Keyboard, SoundHound şi Cut the Rope se comportă similar.
Deşi principalul argument cu care sunt convinşi utilizatorii să cumpere aplicaţii plătite este acela al absenţei reclamelor, mecanismul de urmărire a detaliilor personale din acestea rămâne activ, chiar dacă utilizatorul nu vede propriu-zis banner-ele. 

Android, magnet pentru viruşi
Viruşii de Android înregistrează o rată de creştere importantă de la o lună la alta şi devin din ce în ce mai greu de detectat pentru utilizatorii de smartphone obişnuiţi care nu sunt suficient de atenţi la securitatea telefonului. Potrivit Android Developer Dashboard, aproximativ 87% dintre utilizatorii de Android expuşi la viruşi folosesc una din versiunile de SO Gingerbread, Ice Cream Sandwich şi Jelly Bean. De asemena, experţii Bitdefender ne identifică mai multe semne care trădează un telefon infectat: Facturi mai mari (prin sms-uri la numere cu suprataxă), trafic de date brusc crescut, bateria se consumă rapid sau apeluri întrerupte.

×