Apple este unul dintre cele mai iconice branduri din lume iar produsele sale sunt utilizate de sute de milioane de oameni de pe planeta. Istoria sa incepe cu urmarirea “visului american' de catre trei temerari: Steve Jobs, Steve “Woz' Wozniak sI Ronald Wayne (care s-a sI retras rapid, pentru 800 de dolari). Woz era in acele vremuri angajat al unui alt gigant, Hewlett-Packard, sI a inventat un calculator pe care dorea sa-l comercializeze.
“La inceput a fost Xerox, si interfata grafica...'
S-a dus initial cu produsul la companie. Aceasta l-a refuzat, asa ca cei trei au pus bazele companiei in garajul lui Jobs. Cei trei vindeau calculatoare primitive, care erau construite manual de catre “Woz'.
La un moment dat, Jobs a vizitat centrul Xerox PARC, unde a vazut pentru prima data interfata grafica aplicata unui calculator. Tot acolo el a vazut tastaturi sI mausi primitivi. Imediat si-a dat seama de potentialul inovatiei, asa ca a inceput sa foloseasca ideea in calculatoarele produse de Apple.
Calculatoarele moderne n-ar arata asa cum sunt acum fara geniul sI inspiratia lui Jobs iar compania are succes dupa succes. Dar izbanda aduce dusmani. IBM a decis intrarea pe piata calculatoarelor sI a tocmit o firmulita, pe numele ei Microsoft, pentru realizarea unui sistem de operare pentru PC-uri. Clipul “1984' pentru calculatoarele Macintosh este sI acum un exemplu de marketing.
Cand Steve Job il acuza pe Bill Gates de furt intelectual
Bill Gates a inceput sa adapteze interfata grafica vazuta pe aparatele Apple pe sistemul de operare Windows. Ba chiar cele doua companii La un moment dat, in 1985, Jobs a pierdut o lupta interna in cadrul Apple sI a fost izgonit. |ntre timp Microsoft va devora ecosistemul creat de IBM sI va ajunge la inceputul anilor 2000 la o capitalizare de aproape 600 de miliarde de dolari in vreme ce IBM se chinuia sa nu falimenteze. Tot atunci, HP a dat 25 de miliarde de dolari pentru a fuziona cu Compaq sI astfel sa ajunga primul producator de calculatoare din lume. I-ar fi fost mult mai ieftin daca nu-l refuza pe Woz cu cateva zeci de ani inainte. Ba chiar sI Apple a fost la un pas de moartea economica, dar a fost salvata in 1997 exact de … Microsoft sI Bill Gates, sI de reintoarecerea lui Steve Jobs. De atunci, compania a revenit in gratiile consumatorilor.
Renasterea Apple si revolutia digitala
Jobs a scos pe banda rulanta produse iconice ca iMac, Mac OS si iPod – care a revolutionat industria muzicala oferind clientilor posibilitatea de a achizitiona muzica la 99 de centi melodia. |n 2007, Apple a facut ceea ce nimeni nu credea posibil: a intrat pe piata de telefonie mobila prin lansarea iPhone. Acesta este de patru ani standardul industriei sI s-a vandut trimestrul trecut in 20,3 milioane de exemplare. iPhone face acum 40% din veniturile trimestriale de 28 de miliarde de dolari ale gigantului. Apoi, anul trecut, Apple a lansat iPad sI practic a decretat trecerea in era post-PC. Compania a depasit datorita vanzarilor fenomenale Google (acum 3 ani), Microsoft (anul trecut) sI chiar Exxon in acest an, devenind cea mai mare companie a lumii dupa capitalizare.
“Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti'
Proverbul “pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti' se potriveste perfect relatiei dintre Apple sI Microsoft sI Steve Jobs sI Bill Gates. Desi Microsoft a fost printre primele companii care au pus piciorul in lumea smartphone-urilor, acum gigantul din Redmond are cu Windows Phone 7 sI Windows Mobile o cota de doar 2-3%. La fel, in segmentul tabletelor Microsoft a prezentat primele prototipuri la inceputul anilor 2000, iar acum iPad domina autoritar piata, cu 63%, in vreme ce Microsoft e aproape inexistenta din cauza neadaptarii Windows 7 la ecranul tactil.
Cand Apple era salvata cu un imprumut de urgenta de catre Microsoft, Steve Jobs spunea ca “nu e nevoie ca Microsoft sa piarda pentru ca Apple sa castige sI invers'. A avut dreptate, insa pentru asta a trebuit sa construiasca un imperiu integrat vertical, spre deosebire de cel orizontal al Microsoft. A creat noi categorii de produse care sa completeze PC-ul, care devine mai putin important in preferintele consumatorilor. I-a luat aproape 15 ani, dar pe parcurs Apple a devenit cea mai mare companie a lumii sI are in conturi 76 de miliarde de dolari, mai mult decat doua treimi din tarile Mapamondului. |ntre timp, IBM a vandut in 2005 divizia de calculatoare chinezilor de la Lenovo, iar HP a anuntat in aceasta vara ca ia in considerare ori vanzarea, ori separarea unitatii de PC-uri... Mai nou, insa, alti “atleti' ai lumii IT au devenit dusmani ai Apple: fostii aliati de la Google sI gigantul social Facebook.