Orasul austriac Linz gazduieste, in perioada 2-7 septembrie, festivalul artei si tehnologiei, "Ars Electronica". Pentru a sarbatori un sfert de veac de la prima editie, organizatorii au conceput manifestarea sub sloganul "Lumea peste 25 de ani".
ALEXANDRU RADESCU
In 1979 avea loc prima editie a festivalului tehnicii "Ars Electronica", iar 25 de ani distanta de la acel eveniment, oameni de stiinta, cercetatori, artisti din intreaga lume implicati in aceasta manifestare se intreaba daca progresul tehnologic ne-a "facut mai destepti" decat eram "ieri" sau poate "am ajuns si mai confuzi, mai nebuni". Aceasta este una dintre temele care se vor dezbate in cadrul manifestarii jubiliare "Ars Electronica", printre participanti numarandu-se chiar si hackeri. Dar tema principala a editiei 2004 va consta in incercarea de identifica (prin expozitii, simpozioane si alte evenimente) ideile care par a "impinge" fortele creatoare in arta, tehnologie, societatea in ansamblul ei, pentru urmatorul sfert de veac.
CIZME CU INTERNET. Toate "nastrusnicele" inventii high-tech prezente la acest targ international sunt inscrise intr-un concurs, premiantii fiind cu rasplatiti cu sapte statuete de aur. Printre "concurenti" se afla cizmele conectate la Internet care iti "recita" automat mail-urile primite; acvariile high-tech, ai caror pesti pot "sensibiliza" senzori care vor misca in spatiu recipientele; o tehnologie buna pentru ringul de dans, care iti permite sa-ti "controlezi" proiectia virtuala care danseaza langa tine; robotei-cameleon care se pot "transforma" in catel, pisica sau caine etc.
SITE PENTRU "PREZICATORI". Pentru cei care nu vor putea sa ajunga la aceasta manifestare exista un site care va fi la zi cu evenimentele, fiind insotit si de imagini: www.aec.at. Una dintre cele mai interesante sectiuni ale site-ului este cea a viziunilor asupra viitorului, unde fiecare poate sa posteze modul in care vede lumea in viitorii 25 de ani (http:// www. aec.at/ pre dictions/). Sute de mesaje deja populeaza aceasta sectiune, "vizionarii" scriind despre popularizarea zborurilor suborbitale, despre calculatoarele viitorului, razboaie impotriva Americii, vreme artificiala etc.Citește pe Antena3.ro