x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Asia - Net-ul isi face alfabet standard

Asia - Net-ul isi face alfabet standard

21 Iul 2004   •   00:00

Utilizatorii asiatici ai net-ului vor avea in curand la dispozitie un nou alfabet, potrivit editiei electronice a BBC.

VALI BLANARU

Participantii la congresul care se desfasoara zilele acestea in Malaiezia vor discuta despre standardele care vor fi luate in calcul pentru stabilirea fonturilor, astfel incat utilizatorii de net care folosesc litere chineze sau arabice sa poata comunica mai usor. Calculatoarele nu pot interpreta variantele regionale ale literelor, iar aceasta situatie pune adevarate bariere de comunicare intre anumite zone.

AFACERE DE VIITOR. Icann, compania care administreaza atribuirea adreselor si domeniilor de Internet, isi propune ca in cativa ani asiaticii sa poata folosi din plin avantajele oferite de net. In timp ce literele folosite in Vest sunt in general standardizate, alfabetul folosit de asiatici variaza de la o tara la alta. Aceasta particularitate provoaca probleme atunci cand se tasteaza adresele de web, care trebuie sa fie foarte precise. Desi initial Internetul s-a dezvoltat in tarile unde se vorbeste limba engleza, treptat centrul gravitational al net-ului s-a mutat spre Est. Icann sustine ca mai mult de 100 de milioane de persoane detin conexiuni Internet de mare viteza, iar jumatate dintre acestia locuiesc in Asia. Compania estimeaza ca majoritatea utilizatorilor de Internet va locui pe continentul asiatic, iar aceasta va avea un impact economic urias asupra zonei.

DEZVOLTARE. Standardizarea alfabetului va permite de asemenea ca dezvoltarea domeniilor de tipul "punct com", "punct name" si "punct org" sa fie observata si in alte zone. In prezent, aceste domenii sunt folosite doar in statele care folosesc alfabetul latin. Daca aceasta conferinta va avea succes, organizatorii spun ca va reprezenta un punct-cheie al procesului de globalizare a net-ului. Anul acesta, numarul domeniilor de Internet a ajuns la o cifra record, pe plan mondial fiind inregistrate peste 63 milioane.

×
Subiecte în articol: IT