x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget AT&T renunţă la preluarea T-Mobile

AT&T renunţă la preluarea T-Mobile

20 Dec 2011   •   11:46
AT&T renunţă la preluarea T-Mobile

Grupul american AT&T si-a retras oferta de 39 miliarde de dolari pentru divizia T-Mobile SUA a operatorului german Deutsche Telekom, cea mai mare tranzactie anunata in acest an in SUA, din cauza opozitiei autoritatilor de reglementare, transmite Reuters.

Tranzactia, considerata dificila inca de la anuntare in luna martie, ar fi propulsat AT&T pe primul loc pe piata telecomunicatiilor mobile din SUA.

Esecul de a prelua T-Mobile SUA ar putea ridica semne de intrebare in privinta managementului directorului general al grupului american, Randall Stephenson. AT&T, sigur de succesul tranzactiei, a promis DT un pachet record de compensatii in eventualitatea unui esec, ce va costa grupul circa 4 miliarde de dolari.

Acordul cele doua grupuri a inregistrat o opozitie puternica din partea Departamentului Justitiei si a Comisiei Federale pentru Comunicatii.

Stephenson a fost luat prin surprindere de autoritati, noteaza Reuters. In ziua in care Departamentul Justitiei din SUA a deschis o actiune in justitie pentru blocarea tranzactiei, seful AT&T promova la televizor achizitia diviziei DT. Multi experti din sectorul IT au fost contrariati de optimismul celor doua grupuri in perioada august-noiembrie ca vor reusi sa obtina acordul autoritatilor.

"A fost cu siguranta un calcul gresit al AT&T. Nu stiu daca este o ceva destul de important ca investitorii sa incerce o schimbare de management la AT&T, dar grupul a gresit in mod cert cand a evaluat daca va putea obtine acordul autoritatilor de reglementare", a afirmat Steve Clement, analist la Pacific Crest Securities.

Pentru directorul general al DT, Rene Obermann, pachetul de compensatii ce urmeaza sa fie platit de AT&T nu va fi suficient pentru a atenua impactul esecului tranzactiei, descrisa anterior ca "un vis devenit realitate" pentru grupul german. Oberman va trebui acum sa investeasca noi miliarde de dolari in SUA sau sa gaseasca alta modalitate de a parasi piata.

"Exista putine situatii in care sa pleci de le masa cu 4 miliarde de dolari in buzunar si sa ai senzatia ca ai fost tratat incorect", a afirmat Thomas Wehmeier, analist la firma de cercetare Informa Telecoms & Media.

Dupa ce au anuntat in martie tranzactia, AT&T si DT au retras o cerere depusa la Comisia Federala pentru Comunicatii, pentru a se concentra pe obiectiile ridicate de Departamentul de Justitie.

Judecatorul care a prezidat disputa dintre cele doua grupuri si Departamentul de Justitie a criticat decizia acestora de a-si retrage solicitarea de la comisia pentru comunicatii si le-a dat un ultimatum pentru a se hotari daca vor sa urmareasca in continuare tranzactia.

×