x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atractia fatala a vedetelor virusate

Atractia fatala a vedetelor virusate

de Alexandru Radescu    |    20 Iun 2005   •   00:00
Atractia fatala a vedetelor virusate

Mail-urile cu "informatii de ultima ora" sau cele cu vedete "surprinse" in diverse ipostaze sunt preferate de autorii de virusi. In clasamentul mondial al tepelor cu virusi care se transmit prin mail conduc Britney Spears, Bill Gates si Jennifer Lopez.

Mail-urile cu "informatii de ultima ora" sau cele cu vedete "surprinse" in diverse ipostaze sunt preferate de autorii de virusi. In clasamentul mondial al tepelor cu virusi care se transmit prin mail conduc Britney Spears, Bill Gates si Jennifer Lopez.

Asa cum stirile despre vedete/VIP-uri atrag o gramada de cititori si telespectatori, la fel se intampla si cu mail-urile care promit un atasament cu detalii "picante" despre un personaj foarte cunoscut. Conform unui studiu al companiei Panda Software, Britney Spears conduce in topul vedetelor al caror nume este folosit in mail-uri virusate. In continuarea topului se afla boss-ul de la Microsoft, Bill Gates, urmat de nume precum Jennifer Lopez sau Paris Hilton. O multime de victime fac si mail-urile al caror mesaj promite un atasament cu imagini sau film despre prinderea/sinuciderea lui Bin Laden sau evadarea lui Saddam Hussein. In aceeasi categorie de "tepe" intra si acele mail-uri cu link catre un anume site de pe care se poate instala cu usurinta in computerul utilizatorului un virus.

ANALIZE ROMANESTI. Conform studiilor realizate de o echipa BitFender, pe locul intai la motive exploatate de scriitorii de virusi se afla cele cu continut erotic, intr-o proportie de aproximativ 90% din cazuri. Atunci cand soseste in casuta electronica un mail cu text care trimite la un atasament "bogat" in poze sau cu filmulet erotic (si nu neparat cu un personaj cunoscut), nu putini sunt cei care rezista tentatiei de a-l deschide. De asemenea, un rol important in pacalirea utilizatorilor il au si mail-urile "inspirate" din subiecte de actualitate. Printre aceste teme s-au detasat: "11 septembrie-film inedit", "Tsunami" sau "Imagini inedite din procesul lui Michael Jackson". O alta "vedeta" a autorilor de virusi este acel mail cu text care sugereaza ca ar fi ajuns "din greseala" la utilizator. Ceva in genul: Draga Ioana/ John, iti trimit, in sfarsit, poza/documentul asa cum ne-am inteles". Desi utilizatorul nu are nimic in comun cu Ioana/John, isi face loc curiozitatea. Ia sa vedem despre ce poza este vorba si, in loc de fotografia promisa, in calculator isi face loc un virus care poate produce pagube importante.

Sigur ca, pentru multi utilizatori de PC-uri, acest gen de informatii pot sa para "copilarii". Cu toate avertismentele pe care le transmit companiile de securiate informatica, unii utilizatori nu rezista tentatiei de a deschide mail-uri de la necunoscuti sau de a accesa un link catre un site "senzational", recomandat de o persoana al carui nume nu spunea nimic utilizatorului.

ATACURI SI TENTATII
Topul primelor patru luni ale anului a aratat o scadere a aplicatiilor de tip mass mailer (virusi care se raspandesc prin e-mail). Conform prognozelor de anul trecut, ar urma sa creasca numarul aplicatiilor de genul viermi de Internet, spyware, adware, backdoor, phishing. "Hackerii au renuntat sa faca demonstratii si s-au orientat catre atacurile care aduc bani, dovada ca se inmultesc semnificativ cazurile de phishing (incercarea de a obtine prin inselatorie informatii personale de genul parolelor si codurilor bancare)", a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender Chief Techical Officer.
×
Subiecte în articol: IT