România, alături de alte opt state, deţine nivelul de calitate a comunicaţiilor de bandă largă (broadband) necesar pentru aplicaţii Internet din generaţia viitoare, cum sunt televiziunea IP de înaltă definiţie şi comunicaţiile video de calitate ridicată, care vor deveni uzuale în următorii 3-5 ani.
Celelalte state sunt Coreea de Sud, Japonia, Suedia, Lituania, Bulgaria, Letonia, Olanda şi Danemarca, potrivit unui studiu realizat de universităţile Oxford Said Business School (Marea Britanie) şi Oviedo (Spania), la cererea Cisco.
"La nivelul anului 2009, România ocupă locul nouă, în urcare cu două poziţii faţă de 2008. În urmă cu un an, doar în Japonia calitatea comunicaţiilor broadband se ridica la nivelul necesar pentru aplicaţii Internet din generaţia viitoare", a declarat directorul general interimar al Cisco România, Cristian Popescu, citat de Mediafax.
Calitatea comunicaţiilor de tip broadband a luat în calcul viteza de descărcare (download), încărcare (upload) şi latenţa informaţiei între două puncte de contact, respectiv între emiţător şi receptor. Primul element are o pondere de 55% în scorul calităţii comunicaţiilor broadband, în timp ce cota latenţei informaţiei a fost stabilită la 22%.
Studiul din acest an a analizat circa 24 milioane de înregistrări care provin din teste reale executate de utilizatorii de Internet din 66 de ţări la www.speedtest.net, în perioada mai-iulie.
Citește pe Antena3.ro