PREVIZIUNI ● Costuri ridicate pentru reţelele mobile de transfer de date
Susţinerea unei afaceri profitabile în domeniul broadband-ului mobil
este o misiune dificilă pentru operatorii de telecomunicaţii, din cauza
costurilor necesare pentru upgradarea reţelelor.
PREVIZIUNI ● Costuri ridicate pentru reţelele mobile de transfer de date
Susţinerea unei afaceri profitabile în domeniul broadband-ului mobil este o misiune dificilă pentru operatorii de telecomunicaţii, din cauza costurilor necesare pentru upgradarea reţelelor.
Operatorii de telefonie mobilă au o misiune grea din a susţine un model profitabil de afacere bazat pe broadband-ul mobil, adică pe serviciile de transfer de date la viteze mari. După ce anul 2007 a reprezentat o perioadă de succes pentru această industrie, operatorii reuşind să obţină venituri importante datorită creşterii semnificative a numărului abonaţilor la acest tip de servicii, operatorii se află în situaţia în care trebuie să realizeze upgrade-uri ale reţelelor pentru a face faţă solicitărilor.
ANALIZĂ. Potrivit unui studiu a companiei de consultanţă în domeniul telecomunicaţiilor Omnitele, costurile echipamentelor pentru reţelele de broadband mobil reprezintă o ameninţare serioasă la adresa creşterii acestei pieţe. Operatorii mobili ar putea plăti pînă la cîteva sute de euro pe cap de abonat la broadband, de peste zece ori mai mult decît investiţiile raportate la abonaţii pentru serviciile de voce. Astfel, investiţiile într-o reţea pentru broadband mobil ar putea fi recuperate de operator într-o perioadă de circa cinci ani de zile.
Un alt pericol la adresa evoluţiei afacerii broadband-ului mobil o reprezintă creşterea traficului în acest tip de reţele. Pe măsură ce traficul de date creşte, upgradarea şi extinderea reţelelor devine mult mai costisitoare, zona în care costurile au cea mai mare creştere fiind cea a software-ului necesar funcţionării reţelei în condiţiile unui trafic ridicat, potrivit analizei Omnitele.
OFERTA LOCALĂ. Vodafone a încheiat anul trecut cu un număr de 604.000 de clienţi ai serviciilor mobile de tip 3G, operatorul lansînd în martie anul acesta o ofertă 3G broadband la viteze de pînă la 7,2 MBps în întreaga acoperire a reţelei 3G. La 31 martie 2008, Orange avea puţin peste 1 milion de clienţi broadband, în creştere cu 144% faţă de primul trimestru al lui 2007. Operatorul şi-a relansat recent oferta de servicii integrate de internet broadband, telefonie fixă şi telefonie mobilă. Celălalt operator mobil important de pe piaţă, Cosmote, nu are încă în portofoliu un serviciu de transmisie de date.
Citește pe Antena3.ro