x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cardul biometric ii pune pe ganduri pe britanici

Cardul biometric ii pune pe ganduri pe britanici

18 Aug 2004   •   00:00

Societatea civila din Marea Britanie incepe sa ia atitudine impotriva programelor guvernamentale privind implementarea cardurilor de identitate biometrice. Marea Britanie ar putea deveni "o societate supravegheata", spun unii analisti englezi, facand aluzie la "Marele Frate".

ALEXANDRU RADESCU

Prestigioasa publicatie britanica The Times a publicat recent un interviu cu un membru al Comisiei de Informatii pentru Anglia si Tara Galilor, un fel de organizatie care "sta cu ochii" pe politica guvernamentala privind accesul la informatie. "Comisarul" Richard Thomas si-a exprimat temerile legate de cardurile biometrice ID, dar si de alte proiecte interne de acest gen, menite, initial, ca o "arma pasnica" impotriva terorismului, crimei organizate, imigrarii clandestine. Reactia lui Richard Thomas a aparut dupa dezvaluirea planurilor privind baza de date pentru fiecare copil britanic.

TRECUTUL UITAT. Conform proiectelor guvernamentale, fiecare copil va avea un numar unic de identificare, ceea ce ar permite organizatiilor care vin in contact cu copiii (servicii sociale, politie, organizatii educationale) sa schimbe informatii mai repede si mai bine.

In continuarea interviului, preluat si de BBC.co.uk, Richard Thomas a dat ca exemplu situatia existenta pe vremea fostului bloc comunist al Europei estice. Britanicul facea aluzie la ceea ce se poate intampla atunci cand un guvern "devine prea puternic si are prea multa informatie despre cetatenii sai". De asemenea, "comisarul" s-a referit si la proiectul Oficiului National de Statistica, care isi propune sa creeze o baza de date a populatiei folosita de catre serviciile publice. Replica a venit imediat din partea presedintelui ONS, Len Cook. Acesta a declarat presei britanice ca proiectul in cauza nu ar fi decat o "extensie a inregistrarilor de nasteri, decese, casatorii, date ce vor fi folosite doar in limitele legilor existente".

PLANIFICARE STRICTA. In ciuda protestelor, autoritatile britanice au un plan bine pus la punct in ceea ce priveste cardurile de identitate biometrice.

Dupa cum se arata intr-un material BBC online, pentru 2005 este prevazuta introducerea pasapoartelor cu date biometrice faciale, pentru 2007 - permisele de conducere cu date biometrice, totul culminand cu anul 2013, cand Parlamentul britanic va vota obligativitatea ca fiecare cetatean sa aiba un asemenea card de identificare biometrica.

Deocamdata, costurile prezentate pentru dezvoltarea acestui proiect s-ar putea ridica pana la suma de 3 miliarde de lire sterline, autoritatile spunand ca 16.000 de persoane s-au aratat deja interesate de obtinerea acestui card de identitate.

TEHNOLOGIE IN EXPANSIUNE

Literatura sau filmul SF au avut mai tot timpul pasi buni inaintea descoperilor din stiinta. In ceea ce priveste biometria, este vorba de identificarea unei persoane prin intermediul unei caracteristici umane unice: forma si dimensiunea palmei, o amprenta, fata sau mai multe trasaturi ale ochiului.

Daca de ceva vreme sistemul de acces in diverse institutii se facea deja prin identificare biometrica, in principal prin amprente digitale, in prezent, situatia este total diferita, un rol in acest sens avandu-l atentatele de la 11 septembrie. SUA, Japonia sau Marea Britanie testeaza carduri de identitate biometrice, mult sofisticate din punct de vedere al informatiilor stranse in cipurile de pe cardul respectiv.

STATISTICI INTERNATIONALE

Conform unor date preluate de la Asociatia Romana pentru Tehnica de securitate, peste 900 de cititoare de amprente palmare controleaza accesul clientilor si angajatilor in spatii speciale ale bancilor italiene, in timp ce in Rusia ar fi peste 100 asemenea unitati de inalta tehnologie. In Marea Britanie, inchisorile se bazeaza pe sisteme biometrice pentru a urmari prizonierii si vizitatorii. De asemenea, unele universitati folosesc cititoare palmare pentru programul de masa din campusuri si pentru a proteja accesul la dormitoare si in centrele proprii de computere. Exista si spitalele care utilizeaza dispozitive biometrice pentru controlul accesului si pentru acuratetea statelor de plata.
×
Subiecte în articol: IT date biometrice