x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Căutare cu un 3G

Căutare cu un 3G

de Mihai Manole    |    30 Oct 2007   •   00:00
Căutare cu un 3G

Cercetătorii francezi din laboratoarele Accenture Technology au dezvoltat o tehnologie care face ca un telefon 3G (sau HSDPA) echipat cu o cameră video să poată "răspunde" utilizatorului său la intrebări legate de obiectele din jur.

Cercetătorii francezi din laboratoarele Accenture Technology au dezvoltat o tehnologie care face ca un telefon 3G (sau HSDPA) echipat cu o cameră video să poată "răspunde" utilizatorului său la intrebări legate de obiectele din jur.

In prezent, modalitatea prin care celularul poate furniza informaţii despre un anumit subiect este cea de a face o căutare pe internet folosind cuvinte cheie. In curănd insă, o inregistrare video a unui obiect despre care utilizatorul vrea să obţină informaţii să fie suficientă pentru ca telefonul mobil să ii ofere tot ce doreşte să afle. Sistemul prototip, botezat Pocket Supercomputer, funcţionează prin conectarea la un server central care potriveşte imaginile inregistrate cu imagini dintr-o bază de date anterior creată, informează newscientist.com. Tehnologia se bazează pe un algoritm, SIFT, care utilizează sute sau mii de puncte de referinţă pentru identificarea imaginilor primite de la utilizator cu cele din baza de date, procesul funcţionănd indiferent de unghiul din care a fost realizată inregistrarea. Crearea unei baze de date cu 5.000 de entităţi durează cam o zi şi procedura de potrivire a imaginilor căteva milisecunde.

COMPETIŢIE. Progresele din domeniul tehnologiei recunoaşterii imaginilor au determinat şi alte companii să dezvolte o muncă de cercetare in acest domeniu. Microsoft are sistemul Lincoln, care permite utilizatorilor să facă fotografii pe care să le trimită apoi pentru identificare, sau sistemul similar ViPR, dezvoltat de Evolution Robotics, disponibil deja in Japonia. Creatorul algoritmului, care stă la baza acestei tehnologii, consideră că aceasta este genul de aplicaţie pentru care a fost conceput SIFT in 2004 şi crede că recunoaşterea obiectelor cu ajutorul celularului va avea totuşi nevoie de timp pentru a ajunge să fie utilizată in viaţa de zi cu zi.

Ce este "killer application"?

Poate că in ceea ce priveşte numărul de abonaţi (3G/HSDPA), operatorii au ceva satisfacţii. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre profitabilitatea serviciilor, avănd in vedere sumele uriaşe investite in licenţe şi reţele. Lăsănd la o parte fenomenul asiatic, America de Nord şi Europa incă reprezintă "eşec 3G". Operatorii se aşteptau la un timp mai scurt de recuperare a investiţiilor. Despre televiziune pe telefonul mobil se vorbea sub forma de "killer application", tot vocea, SMS-urile şi tonurile de apel rămăn elementele de bază pentru business-ul operatorilor.

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT