x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ce geantă foto am avut în călătoria mea spre Mongolia

Ce geantă foto am avut în călătoria mea spre Mongolia

de Alexandru Molovata    |    09 Noi 2012   •   17:44
Ce geantă foto am avut în călătoria mea spre Mongolia

În anii de glorie ai presei, când la orice eveniment te întâlneai cu câte zece sau chiar 20 de fotografi, inevitabil se discuta şi despre cât de incomode sunt genţile de umăr în care ne căram camerele foto, obiectivele şi multe alte lucruri. De aceea, acum aproape toţi fotografii au rucsacuri mari, încăpătoare şi nici nu vor să audă de genţile de umăr.

Pentru drumul până în Mongolia, cei 15.000 km parcurşi cu o Dacie 1310, în cadrul raliului umanitar Mongol Rally în echipa Dacioţi până-n Mongolia, nu am vrut rucsac, tocmai pentru că am mers marea parte a drumului în maşină şi nu aveam nevoie să car mereu după mine toate echipamentele.

M-am gândit mai degrabă că vreau o geantă încăpătoare, dar care să nu fie voluminoasă. De asemenea, pentru că ştiam că merg şi în ţări în care nu este bine să ieşi în evidenţă ca fotograf profesionist – Turkmenistan, Uzbekistan sau chiar Rusia – mi-am ales o geantă care din afară să nu pară în nici un fel geantă foto, să semene cu una obișnuită, de călătorie.

Mi-am mai dorit să aibă buzunare multe, dar pe interior, nu pe exterior: toată lumea îi recunoaşte pe fotoreporteri pentru obsesia lor pentru buzunare, adeverită deja de celebrele veste de… fotograf. De aceea, tendinţa este să îţi iei o geantă mai mare, dar eu am ales-o pe asta ThinkTank modelul Retrospective 20, pentru că era medie, adică cel mai bun raport între ce încape în ea şi cât de voluminoasă devine atunci când e plină.

Practic, aveam nevoie să bag în geantă un ultrabook de 13 inch, cutia DSLR, o altă cameră mai compactă, câteva obiective și accesorii.

I-am văzut comoditatea pe parcurs, când am început să înghesui mai mult decât mi-am propus la început: un DSLR cu un obiectiv fix, un mirrorless cu un zoom tele, alte obiective, încărcătoare, laptop, cabluri, carduri, smartphon, portofel, pașaport, o carte, memorii usb chiar şi tricou de schimb și o pereche de sandale…

Cablurile, memoriile usb, cardurile și alte mici accesorii sunt perfect aranjate în modulele speciale pentru accesorii: Cable Management și Card Holder. Deşi am avut un trepied, nu am avut nevoie de el, deoarece am folosit geanta şi pe post de trepied. A fost chiar şi pernă, pentru că am dormit cu capul pe ea, în maşină, în cort și într-o iurtă. Geanta este flexibilă, nu are un cadru, nu este rigidă ca celelalte genţi foto sau rucsacuri foto, care au o structură specială mai fixă, pentru a proteja aparatura în cazul unui accident.

Are foarte multe buzunare interne pentru telefon, carduri, paşaport etc., lucru care te ajută să îţi ţii înăuntru toate în ordine. Ca să ai acces rapid, fiind mai mult o geantă obişnuită şi nu una foto, nu are fermoare. Singurul dezavantaj este că nu are protecţie împotriva apei, a umezelii, deci este o geantă de purtat în oraş sau în zone în care nu plouă foarte mult.
Nu aş putea să spun că îmi pare rău că am ales o geantă de umăr, pentru că astfel nici nu am cărat în spate zeci de kilograme de aparatură foto. Iar pentru cât am mers, cureaua de umăr, care are o protecţie cauciucată, a fost de mare ajutor.

După ce m-am întors, geanta ThinkTank Retrospective 20 a devenit geanta mea de zi cu zi în oraș. Pe lângă lucrurile zilnice, camera foto, smartphonul și câteva accesorii își au locul lor în geantă și nu le uit niciodată acasă. 


×