Cel mai mare târg al industriei IT, CeBIT, începe astăzi în oraşul german Hanovra. Şi acest eveniment va respecta ceea ce a devenit deja o obişnuinţă a evenimentelor de profil, adică preocuparea pentru un IT mai verde.
Eveniment - Industria IT se reuneşte în Germania
Cel mai mare târg al industriei IT, CeBIT, începe astăzi în
oraşul german Hanovra. Şi acest eveniment va respecta ceea ce a devenit deja o
obişnuinţă a evenimentelor de profil, adică preocuparea pentru un IT mai verde.
CeBIT se va desfăşura sub semnul interesului pentru eficienţa energetică şi protecţia mediului, cu participarea Iniţiativei pentru Salvarea Climei (Climate Savers Computing Initiative). Organizaţia reuneşte marile companii din industria IT, precum Intel, Microsoft sau Google şi care are ca scop reducerea cu 50% a emisiilor de dioxid de carbon ale computerelor până în 2010.
Ecologic. Preocuparea “verde” a CeBIT-ului de anul acesta se va manifesta în trei direcţii principale: prezentări şi conferinţe pe această temă, expunerea produselor ecologice ale companiilor importante din IT, expoziţiile urmând să fie găzduite într-un spaţiu special amenajat, “Satul IT-ului Verde”, respectiv publicarea unui ghid.
Printre atracţiile “verzi” ale târgului se numără un model de centru de calcul al IBM, fără emisii, care utilizează reciclarea energiei bazându-se pe un sistem inovativ de răcire implementat la nivel de cip. Poducătorii de PC-uri Lenovo şi Fujitsu Siemens vin şi ei cu o ofertă consistentă de PC-uri verzi, dispozitive eficiente energetic, concepte noi de răcire. Operatorul Deutsche Telekom a anunţat deja că standul său din cadrul expoziţiei va fi alimentat integral cu energie regenerabilă.
Intel va prezenta şi un produs care se va situa împotriva curentului, un PC care consumă 1.000 de waţi, conceput special pentru împătimiţii jocurilor video, în condiţiile în care un PC consumă în mod normal circa 80 de waţi. Oferta ecologică a IT-ului va fi atent analizată în cadrul evenimentului de organizaţia Greenpeace care va decide care produse se situează în avangarda IT-ului ecologic.
Participare
Desfăşurarea evenimentului a fost scurtată cu o zi faţă de ediţia din 2006, limitându-se la şase zile, pe o suprafaţă de 241.000 de metri pătraţi, cu 10% mai mică decât anul trecut. Numărul companiilor expozante este mai mic decât cel de anul trecut, 5.845 faţă de 6.153, venite din 77 de ţări. Declinul este explicat printr-o creştere a costurilor care trebuie suportate de companiile care vor să fie prezente şi a slăbiciunii dolarului în raport cu euro. China este ţara cu cea mai puternică prezenţă, după Germania, gazda evenimentului, cu peste 500 de companii prezente. Franţa, care anul acesta este partener oficial al târgului, va fi reprezentată de 150 de companii. În ceea ce îi priveşte pe vizitatori, preţul pe care aceştia trebuie să îl plătească pentru o zi de vizită a târgului este de 38 de euro, la faţa locului, preţul unui bilet pentru accesul pe întreaga perioadă a târgului fiind de 81 de euro.