x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cel mai tare sistem audio creat vreodata

Cel mai tare sistem audio creat vreodata

07 Aug 2004   •   00:00

Inventatorul formatului MP3 a "scos din maneca" o tehnologie capabila sa redea sunetele cu o fidelitate nemaiintalnita. Noul sistem audio poate fi folosit atat in cinematografie, cat si in sufrageriile melomanilor cu conturi grase in banca.

CRISTIAN IONITA

La Los Angeles a fost prezentata saptamana trecuta tehnologia Iosono. Printre spectatori (alesi pe spranceana) s-au numarat reprezentantii Microsoft si directorii marilor companii de la Hollywood. Sistemul Iosono poate emite sunete tridimensionale foarte aproape de cele din lumea reala. Ascultatorului i se poate crea senzatia ca aude pe cineva strigandu-l din afara incaperii in care se afla, ca si cum sunetul ar veni din spatele boxelor. Demonstratia "de forta" a fost facuta de Karlheinz Brandenburg, directorul Institutului german Fraunhofer, creditat cu inventarea formatului audio MP3.

COMPARATIE. Cele mai performante sisteme surround aflate la ora actuala pe piata pot crea impresia de sunet tridimensional unui ascultator aflat la mijlocul distantei dintre difuzoare (in zona denumita "sweet spot" - in termeni tehnici). In cazul unui cinematograf, doar cativa spectatori aflati in centrul salii vor auzi un sunet de calitate. Cu sistemul Iosono, tanti care pare sa tipe din afara zidurilor cinematografului va fi auzita la fel de bine si de cei care stau in picioare, in spatele ultimului rand de scaune si de "privilegiatii" care si-au luat bilet la mijlocul salii.

Cercetatorii spun ca au reusit sa emita astfel de sunete pentru ca a crescut puterea de procesare a computerelor.

PRINCIPII. "Pentru prima data in istorie, toate zonele unei camere pot fi acoperite cu sunete naturale, tridimensionale. Iosono foloseste un inel de difuzoare asezate in jurul spatiului de ascultare, scufundand ascultatorul in sunet si furnizandu-i sunete identice cu cele din viata reala. Intreaga incapere devine un sweet spot, iar sunetele nu pot fi identificate ca venind din partea unui anume difuzor", explica Fraunhofer. Creand valuri de sunet prin reteaua de difuzoare, Iosono poate reproduce sunete venind din orice directie, chiar si sunete venind din afara spatiului de ascultare (inelului de difuzoare).

ILUZII. Noutatea adusa de Iosono este ca recreeaza sunetele naturale folosind o tehnologie botezata "Wave Field Synthesis". Efectul este crearea unor iluzii audio complexe tuturor persoanelor aflate intr-un spatiu inconjurat de difuzoare. Iosono foloseste computere cu sistelul de operare Linux pentru a calcula interactiunea dintre valurile de sunet emise de difuzoare. Un sistem cu 200 de difuzoare are nevoie de patru supercomputere pentru calcule. Pretul unui sistem complet nu a fost facut public, dar producatorii au avut grija sa specifice ca, deocamdata, se adreseaza celor cu extrem de multi bani.

EXPLICATIE

"Pentru prima data in istorie, toate zonele unei camere pot fi acoperite cu sunete naturale, tridimensionale. Iosono foloseste un inel de difuzoare asezate in jurul spatiului de ascultare, scufundand ascultatorul in sunet si furnizandu-i sunete identice cu cele din viata reala. Intreaga incapere devine un sweet spot, iar sunetele nu pot fi identificate ca venind din partea unui anume difuzor" - Karlheinz Brandenburg directorul institutului Fraunhofer

INVENTATORUL MP3

Karlheinz Brandenburg este directorul Institutului german Fraunhofer, din laboratoarele caruia a iesit in lumea larga formatul MP3, cea mai raspandita forma de codare a muzicii digitale. Este creditat de lumea computerelor ca avand o contributie decisiva la inventarea codecului MP3.

MP3 este prescurtarea de la "Motion Picture Experts Group, Audio Layer 3" sau "MPEG Layer III". MPEG este numele unei familii de standarde folosite pentru a coda informatie audio-vizuala.
×
Subiecte în articol: IT difuzoare sunete iosono