x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Celularul portofel

Celularul portofel

de Cristian Ionita    |    21 Iun 2005   •   00:00
Celularul portofel

Telefonul mobil poate fi folosit pentru plata serviciilor sau marfurilor din magazine.

Trei milioane de oameni folosesc telefonul pentru a plati marfurile cumparate de la magazin. Se estimeaza ca numarul acestora va creste spectaculos in anii urmatori.

Dupa ce au fost dotate cu camera video, mp3 player si televizor, telefoanele mobile mai capata o intrebuintare: platile electronice. Pentru asta este nevoie de un chip radio care sa transmita informatiile bancare catre un terminal aflat pe tejgheaua magazinului.

In Japonia, plata cumparaturilor prin intermediul celularului a devenit un lucru comun. Operatorul de telefonie mobila NTT DoCoMo spune ca trei milioane de abonati ai sai folosesc serviciul Mobile Wallet (portofel mobil) pentru a face cumparaturi in nu mai putin de 20.000 de magazine sau puncte de vanzare.

IMPLEMENTARE. Se estimeaza ca aceste servicii vor patrunde in curand in Europa si in Statele Unite. MasterCard International testeaza plata prin intermediul telefonului mobil inca din 2003 si s-ar putea sa o scoata pe piata in cursul anului viitor prin tehnologia PayPass. Acest pas ar veni ca o completare a instrumentelor de gestionare a conturilor bancare de pe telefonul mobil (Mobile Banking), prezente in aproape toata lumea.

C-Sam, o companie americana, a lansat deja o platforma botezata OneWallet in India, Japonia, Emiratele Unite si se pregateste sa o scoata pe piata americana. Poate fi folosita pentru gestionarea a mai multor conturi bancare direct de pe telefonul mobil. In Emirate are deja 400 de utilizatori - in mare parte expati (angajati straini) care trimit bani familiilor de acasa.

PLATA. Sistemul este destul de simplu: selectezi contul din care vrei sa transferi, suma, destinatarul si contul in care trebuie sa ajunga banii. Ordinul de plata este trimis in cateva secunde prin intermediul conexiunii la Internet a celularului.

Companiile de carduri vor sa implementeze un sistem si mai simplu. Stocheaza numarul cardului bancar in memoria unui chip pe care il ataseaza telefonului. Chipul se activeaza in momentul cand este trecut prin apropierea unui cititor de coduri. Motivul: plata marfurilor cumparate trebuie sa fie o procedura mult mai simpla decat o tranzactie bancara.

Platile prin intermediul celularului nu i-au lasat impasibili nici pe producatorii de telefoane mobile. Nokia si Motorola dezvolta celulare care integreaza chipul pentru plati in telefon. In felul acesta, platile pot fi gestionate prin intermediul unor aplicatii instalate in memoria telefonului mobil.

ROMANIA
In tara noastra inca nu poti plati la casa cu telefonul mobil, dar poti folosi serviciile Mobile Banking. Potrivit Ministerului Comunicatiilor, numarul de utilizatori Internet Banking, Home Banking si Mobile Banking depasea 56.000 in primul trimestru al acestui an.
Peste 2,2 milioane de tranzactii au fost efectuate prin intermediul acestor instrumente in perioada ianuarie-martie 2005, comparativ cu 1,6 milioane in primul trimestru al anului trecut. La sfarsitul lunii trecute existau noua banci care furnizau 11 instrumente de plata cu acces la distanta: 7 - Internet banking, 3 - Mobile Banking si unul - Home Banking.
×
Subiecte în articol: IT mobile banking