x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cenzură şi internet

Cenzură şi internet

de Mihai Manole    |    28 Mar 2008   •   00:00
Cenzură şi internet
Sursa foto: AFP/

Reporteri fără Frontiere a întocmit o listă cu state considerate “inamici ai internetului”. Pe de altă parte, acuză SUA că a vândut Chinei tehnologie pentru cenzurarea internetului.

Reporteri fără Frontiere a întocmit o listă cu state considerate “inamici ai internetului”. Pe de altă parte, acuză SUA că a vândut Chinei tehnologie pentru cenzurarea internetului.

 

Sursa de informaţii cel mai dificil de controlat – internetul – are o listă de duş­mani întocmită de orga­ni­za­ţia Reporteri fără Frontiere (RFR). Lista cuprinde 15 state cali­fi­cate ca ina­mici ai internetului, printre care China, Siria, Iran şi Cuba. Recentele evenimente din Ti­bet au fost însoţite de o reacţie promptă a autorităţilor chineze în sen­sul cenzurării internetului. Ca ur­mare a difuzării ştirilor despre vi­o­lentele incidente care au avut loc în această regiune, au­to­ri­tăţile au im­pus încetarea di­fuzării de ma­teriale audio-video pe 25 de site-uri, alte 32 fiind avertizate în acelaşi sens. Şi accesul la YouTube a fost blo­cat mai multe zile în China, în încercarea autorităţilor de a “proteja” versiunea oficială a Chinei faţă de vio­lenţele din Tibet. Dar nu este doar subiectul cenzurii, ci şi un instrument de protest faţă de re­la­tă­rile oc­ci­dentale legate de evenimente. Chi­nezii au lansat site-ul www.anti-cnn.com, unde postul american de ştiri CNN este prezentat ca “lider mondial al min­ci­no­şilor”, făcându-se referire şi la gre­şe­li­le din relatările altor mijloace me­dia, germane, engleze sau fran­ceze. De la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an a intrat în vigoare o lege prin care este interzisă postarea ma­te­rialelor audiovizuale, cu ex­cep­­ţia site-urilor deţinute sau controlate de stat. Interesant este faptul că, potrivit RFR, China s-a echi­pat cu tehnologie de ultimă oră pentru cenzurarea internetului, teh­no­lo­gie cumpărată de la companii americane.

 

INTERDICŢII. Un alt duş­man “de frunte” al internetului este Siria. Aici a fost impusă o monito­rizare strictă a cetăţenilor care fo­losesc internetul, blocarea YouTube, Facebook şi a altor site-uri considerate că afectează securitatea naţională. De asemenea, bloggerii care critică guvernul riscă închisoarea. În Siria există doar patru furnizori particulari de servicii de acces la internet.

 

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT