Reporteri fără Frontiere a întocmit o listă cu state considerate “inamici ai internetului”. Pe de altă parte, acuză SUA că a vândut Chinei tehnologie pentru cenzurarea internetului.
Reporteri fără Frontiere a întocmit o listă cu state considerate “inamici ai internetului”. Pe de altă parte, acuză SUA că a vândut Chinei tehnologie pentru cenzurarea internetului.
Sursa de informaţii cel mai dificil de controlat – internetul – are o listă de duşmani întocmită de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RFR). Lista cuprinde 15 state calificate ca inamici ai internetului, printre care China, Siria, Iran şi Cuba. Recentele evenimente din Tibet au fost însoţite de o reacţie promptă a autorităţilor chineze în sensul cenzurării internetului. Ca urmare a difuzării ştirilor despre violentele incidente care au avut loc în această regiune, autorităţile au impus încetarea difuzării de materiale audio-video pe 25 de site-uri, alte 32 fiind avertizate în acelaşi sens. Şi accesul la YouTube a fost blocat mai multe zile în China, în încercarea autorităţilor de a “proteja” versiunea oficială a Chinei faţă de violenţele din Tibet. Dar nu este doar subiectul cenzurii, ci şi un instrument de protest faţă de relatările occidentale legate de evenimente. Chinezii au lansat site-ul www.anti-cnn.com, unde postul american de ştiri CNN este prezentat ca “lider mondial al mincinoşilor”, făcându-se referire şi la greşelile din relatările altor mijloace media, germane, engleze sau franceze. De la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an a intrat în vigoare o lege prin care este interzisă postarea materialelor audiovizuale, cu excepţia site-urilor deţinute sau controlate de stat. Interesant este faptul că, potrivit RFR, China s-a echipat cu tehnologie de ultimă oră pentru cenzurarea internetului, tehnologie cumpărată de la companii americane.
INTERDICŢII. Un alt duşman “de frunte” al internetului este Siria. Aici a fost impusă o monitorizare strictă a cetăţenilor care folosesc internetul, blocarea YouTube, Facebook şi a altor site-uri considerate că afectează securitatea naţională. De asemenea, bloggerii care critică guvernul riscă închisoarea. În Siria există doar patru furnizori particulari de servicii de acces la internet.
mihai.manole@jurnalul.ro