x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget CES 2012: Televizoare cu senzori de mişcare şI comenzi vocale, acces internet şi...3D

CES 2012: Televizoare cu senzori de mişcare şI comenzi vocale, acces internet şi...3D

de Alexandru Radescu    |    11 Ian 2012   •   17:06
CES 2012: Televizoare cu senzori de mişcare şI comenzi vocale, acces internet şi...3D

Dupa un sfarsit de an relativ “linistit" din partea industriei, producatorii de televizoare revin puternic in prim plan la expozitia de electronice din Las Vegas (10-13 ianuarie). In acest an atentia ne este dirijata catre modele tot mai subtiri si mai luminoase, cu comenzi vocale, senzori de miscare si acces internet, si, evident, 3D.

LG si Lenovo au adus la targ televizoare care permit comezi vocale atunci vrem sa cautam prin lista de programe sau dupa aplicatii online, modelele asigurand conectivitate Wi-F (Smart Tv-uri) De asemenea, Samsung a lansat trei modele care incorporeaza tehnologia Smart Interaction, cu senzori de miscare si soft de comanda vocala similar Kinect, o tehnologie introdusa de Microsoft la consolele Xbox. Pe de alta parte, rivalitatea coreeana (LG-Samsung) a iesit la iveala inca dinainte de deschiderea expozitiei, ambele companii anuntand televizoare OLED cu diagonala de 55 inci (139cm). In momentul de fata sunt cele mai mari modele echipate cu aceasta tehnologie, care asigura culorii mai “vii", sunt mai luminoase, unghi mai larg de vizionare, dar la preturi care nu coboara sub 8000 de dolari.

Mai destepte si “mai eco"
Impresionante si noutatile Sony in gama de televizoare LED 3D, prezentate pentru prima oara la targul din Las Vegas. Tehnologia 'X-Reality Pro" poate recunoaste daca pe display apare o fata sau o scena de fundal ce are nevoie de mai multe detalii, ajustand in mod inteligent imaginea redata. De asemenea, televizorul poate distinge intre diferite tipuri de continut – televiziune digitala, continut video online, o fotografie sau un film ce ruleaza pe DVD sau disc Blu-ray, astfel ca sunt facute setarile potrivite pentru orice tip de continut redat.

Panasonic a dus la CES televizoare noi pe toata linia tehnologica (plasma Tv, LCD, LED), 26 de modele fiind 3D. Noile panouri Plasma Display au o durata de viata de 100.000 de ore, iar la productia acestora nu s-a folosit mercur sau plumb. Eficienta energetica a fost obtinuta printr-o serie de noi tehnologii, prin utilizarea unor combinatii noi pe baza de fosfor si a unor componente electronice noi. Cele 6 serii de plasme Viera (VT50, GT50, ST50, UT50, XT50, U50) vin echipate cu panouri cu iluminare proprie si ultima tehnologie de obtinere a unui nivel de “negru profund".

Consumatorii vor fi insa dificil de convins sa cumpere, noteaza Bloomberg. Anul trecut cumparatorii nu au fost foarte interesati de televizoarele 3D. Fata de 2009, pretul mediu al televizoarelor LED, cel mai vandut tip din SUA, a scazut cu 35%, de la 1.254 dolari la 817 dolari, potrivit firmei de cercetare NPD, care se asteapta in acest an la un declin de 16%.

Design de lux
Ca sa ramana “stapan al sufrageriei", televizorul trebuie sa impresioneze si atunci cand e stins iar aici intra in scena designerii. Noile televizore smart Cinema 3D aduse de LG la CES au o rama de doar 1mm. De asemenea, seria de plasme GT50 de la Panasonic afiseaza conceptul de design “glass& metal" – prin rama de metal stilata si piedestalul tot din metal. Sony lauda noile LED ca fiind “televizoare plutitoare": stativul creeaza impresia ca se sprijina pe o perna de aer, dar fiind complet stabile. De asemenea, au creat si un stativ in forma de sevalet elegant.

×
Subiecte în articol: tehnică