x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget CES - Loteria gadgeturilor in reteaua Las Vegas

CES - Loteria gadgeturilor in reteaua Las Vegas

de Lucian Mandruta    |    12 Ian 2007   •   00:00
CES  - Loteria gadgeturilor in reteaua Las Vegas
Consumer Electronics Show, spectacol high tech
Nimeni nu mai e ceea ce parea: asta pare sa fie regula la CES. Samsung, nu Sony, are cea mai spectaculoasa prezenta (si cel mai bine desenat stand). Creative pare sa calce pe urmele lui Apple cu cateva playere MP3 si video foarte interesante. Iar Microsoft nu mai e compania de sisteme de operare plicticoase pe care o stiam: a devenit un campion al distractiei digitale si al internetului mobil.

Calculatorul care sta pe loc a devenit o fosila, care ii tine de urat unui utilizator pe care s-au urcat deja paianjenii. Chestia cea mai fierbinte e net-ul mobil, livrat in diverse dispozitive cu nume diverse: UMPC (Calculator Personal Ultra-Mobil, PDA capabil de net, smartphone, tableta web). Toate la un loc incearca sa defineasca o nisa de piata, intre ecranul cat un timbru al celui mai mic telefon si laptopul banal. Nokia "a bagat" N80, un dispozitiv cat palma, cu browser de web si conectare wifi sau bluetooth, catre un telefon Nokia care mai are si internet.

In Romania, unde nu sunt decat cateva hotspot-uri wifi, e clar ca-ti trebuie si un telefon 3G cu bluetooth. Si de ce sa iei doua aparate separate, dintre care unul e de fapt ecranul mai mare al telefonului mai mic? Asta ne vor explica in anul urmator agentii de vanzari. Alte tablete propun cei de la Samsung, cu o versiune mai "grea", pe nume Q1. Ecranul se apropie de cel al unui player DVD maricel si, dintre toate, e singurul care mi se pare utilizabil in loc de laptop. Alti producatori propun versiuni cu telefon incorporat, care iti asigura deci internet si mail fara alte batai de cap. Intre aceste UMPC-uri se distinge versiunea Sony, deja prezenta in magazinele din Statele Unite. Insa costa 1.900 de dolari, pret la care iei doua laptopuri usurele de la Apple! E drept, pe ele nu le pui in buzunar!

VISTA. Microsoft e marele promotor al tuturor acestor dispozitive, dintre care multe vor fi capabile sa ruleze Windows Vista. Compania crede ca exista o categorie de oameni care au nevoie de un dispozitiv de comunicare simplu, pe care nu scriu mult, nu fac lucruri complicate, insa pe care il folosesc des. E vorba de o categorie extra-activa, care trece de doua ori pe zi pe la birou si-n rest, ca sa zicem asa, o arde aiurea prin oras. Ma rog, cu treaba. Daca v-ati recunoscut aici, e bine, pentru ca in 2007 veti avea de unde alege, inclusiv in Romania.

SE POARTA NEURONUL. Intre UMPC si scrisoarea pusa, arhaic, la cutie, a crescut deja o padurice de dispozitive: telefoanele inteligente, mai zise si smart- phone-uri. E o categorie la care n-au aparut schimbari majore la CES: domina cele cu sistem de operare Windows Mobile 5, intre care cel mai avansat se gaseste deja in Romania, la Orange - modelul SPV3100, fabricat in Taiwan de compania HTC, care a avut si ea un stand la CES. Specificatiile obligatorii pentru 2007 sunt 3G, Wifi si ecran tactil - sub asta, nici nu incercati sa ma convingeti c-am pus mana pe telefonul viitorului, va rog frumos! Se pregatesc sa intre pe piata asta cei de la Samsung, cu un model cu tastatura culisanta, care promite sa dea lovitura, tocmai pentru ca e sexy si subtire, spre deosebire de propunerile obeze pe care le gasesti acum pe piata... Formatul baton (de fapt baton aplatizat, in genul Blackberry) are si el campionii lui, intre care Blackjack, tot de la Samsung, pare sa fie cel mai bine desenat.

TELEFOANE INTELIGENTE
Nu stiu daca sa pun in categoria "telefoane inteligente" modelul LG cu televiziune digitala. Dar o fac, pentru ca sunt convins ca a te uita la televizor pe drum, in baie, in traficul din Bucuresti (unde mai mult stai), e o chestie desteapta. Si nu vorbim aici de clipuri downloadate in telefon sau televiziune IP, cum gasesti acum la providerii mobili din Romania. Vorbim chiar de televiziune in direct, gratis, captata din eter cu o mica antena si livrata pe un ecran care se roteste, pentru a ne prezenta un format 4:3. Chiar si daca il importati pe sest din Coreea, unde e deja disponibil, trebuie sa stiti ca va merge doar in Bucuresti, unde exista un emitator experimental care retransmite cateva canale nationale.
Am lasat la urma surpriza sezonului, despre care ati citit deja si despre care la CES nu s-a vorbit, tot asa cum nu se vorbeste de funie in casa spanzuratului. E vorba de iPhone de la Apple. Ca sa fiu sincer, nimic din ce-am vazut la CES nu se compara cu el. Nici macar plasma de 108 inch, cea mai mare din lume, pentru care am calculat deja ca n-am nici un perete suficient de mare acasa!

×
Subiecte în articol: IT