x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cine blocheaza celularele furate?

Cine blocheaza celularele furate?

de Alexandru Radescu    |    24 Aug 2006   •   00:00
Cine blocheaza celularele furate?
EVENIMENT > INFRACTIONALITATE
Conform unor date oferite de Politia Romana, din totalul infractiunilor de talharie in 20% din cazuri sunt furate telefoanele mobile. Numai in Bucuresti, in cursul anului 2005 au fost inregistrate ca furate 5.435 de telefoane. La care se adauga o cifra "nestiuta" a celularelor uitate in diverse locuri si nerecuperate. Toate aceste telefoane intra in circulatie foarte repede, cu alti proprietari. La fel se intampla si cu telefoanele furate prin alte tari, multe din aceste terminale ajungand si in Romania. Decodarea se face relativ simplu (gasiti asemenea oferte si pe internet), contra unei sume modice. Exista insa o metoda eficienta de blocare a telefonului mobil, a carei aplicare intarzie sa se faca si la noi in tara: blocarea codului IMEI.

Numar unic

Codul IMEI (International Mobile Equipment Identification) reprezinta un numar de identificare format din 15 cifre, pe care producatorul il completeaza in momentul fabricarii produsului . Pentru a afla acel cod al telefonului pe care il detineti, este suficient sa tastati *#06#, dar il puteti gasi si in interiorul telefonului, imprimat undeva sub acumulator.

Codul IMEI este unic, fiind transmis retelei de telefonie la initierea fiecarui apel.

Baza de date

La Dublin (Irlanda) s-a infiintat cu cativa ani in urma The Central Equipment Identify Register (CEIR), o uriasa baza de date in care sunt introduse codurile IMEI ale terminalelor care actioneaza in reteaua GSM. Aceasta este "lista alba". Exista si "lista neagra", care cuprinde codurile IMEI ale celularelor raportate ca furate sau pierdute. Rand pe rand, operatori de pe tot globul au inceput sa colaboreze cu CEIR si sa blocheze terminalele furate, pe baza codului IMEI. Din Marea Britanie si pana in Pakistan si din Franta in Australia, celularele furate sunt blocate pe baza codului IMEI. Avand in vedere ca sunt multi operatori care nu fac acest lucru si nu coopereaza cu CEIR, programul "mobil furat-mobil blocat" (cum s-a intitulat campania de informare din Franta) are o eficienta scazuta in prezent.

Dar cum orice lucru "inchis" de om poate fi si "deschis", la fel se intampla si in cazul codul IMEI: odata blocat, celularul poate fi pus in functiune. Totusi, operatiunea este greu de pus in practica, sansele de a fi depistat in retea sunt foarte mari si terminalul va avea o multime de disfunctionalitati. In plus, in tarile in care se face aceasta operatiune s-au introdus pedepse grele pentru asemenea "hackeri".

Politie vs operatori

In incercarea de a reduce numarul de furturi de telefoane mobile, oficiali ai Politei Romane au adresat in mai multe randuri cereri catre operatorii de telefonie de a bloca celularele pe baza codului IMEI. Dupa cum ne-au relatat reprezentanti ai Politiei Capitalei si ai Inspectoratului General al Politiei Romane, de fiecare data raspunsul a fost negativ. "Nu putem discuta despre o astfel de blocare, deoarece nu exista un cadru legal care sa defineasca acest proces", ne-a declarat Dorin Odiatiu, International Business&Interconnection Manager Orange. "In eventualitatea in care un astfel de proiect va fi demarat, suntem interesati sa participam la discutiile pe marginea proiectului legislativ care sa stabileasca conditiile in acest sens", spune reprezentantul Orange. Un alt argument invocat de operator fiind legat de o investitie. "Posibilitatea tehnica de a bloca un celular pe baza IMEI exista in toate retelele mobile, in conditiile in care operatorul investeste o anumita suma, necesara pentru dezvoltari de ordin tehnic."

COOPERARE
Recent, marii operatori de telefonie din Marea Britanie au semnat un acord prin care se angajeaza sa blocheze toate telefoanele mobile furate in termen de 48 de ore. In cadrul grupului Mobile Industry Crime Action Forum, exista companii precum Vodafone, Orange, O2, T-Mobile, 3 UK, BenQ Siemens, Nokia, Virgin Mobile sau BT (www.micaf.co.uk). La aceasta initativa participa, cu o importanta suma de bani, si guvernul britanic. Conform proiectului, anual se va prezenta un raport care va cuprinde rezultatele grupului. Operatorii mobili vor fi facuti raspunzatori pentru stoparea furturilor.
×
Subiecte în articol: mobile furate imei