x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Computer: "Tutankamon a avut o infectie"

Computer: "Tutankamon a avut o infectie"

17 Mar 2005   •   00:00

Computerul "zice" ca faraonul Tutankamon nu ar fi murit in urma unei lovituri la cap, ci ca urmare a unei infectii la picior.

ALEXANDRU RADESCU

Oameni de stiinta au analizat peste 1.700 de imagini luate cu ajutorul computerului tomograf, infirmand, astfel, o teorie cu care au "crescut" cei mai multi pasionati de egiptologie din secolul trecut. Pe baza primelor radiografii, efectuate in anul 1968, s-a descoperit o fisura a craniului mumiei. Acest indiciu, precum si mumificarea rapida au dus la concluzia ca faraonul a murit in urma unei lovituri puternice la cap.

CERCETARE CU SCANNER. Cele 1.700 de imagini luate cu ajutorul computerului tomograf nu au confirmat teoria cu "lovitura la cap". Este posibil insa ca faraonul sa isi fi rupt femurul cu putin timp inainte de moartea sa, survenita la varsta de 19 ani. Unii experti care au participat la examinari sunt de parere ca Tutankamon a murit din cauza inflamarii acestei rani, deoarece pe imaginile de la tomograf apar pe rana resturi de rasina, utilizata pentru mumificare. In plus, nu exista nici un semn al unui proces de vindecare.

CAMPANIE STIINTIFICA. Analizarea mumiei lui Tutankamon face parte dintr-un proiect de cercetare al Supreme Council of Antiquities din Egipt.

In cadrul acestui proiect, multe dintre mumiile din Valea Regilor trebuie examinate cu ajutorul scannerului CT donat de Siemens si National Geographic.

MOBIL. Aparatul este instalat in remorca unui camion, putand fi deplasat peste tot unde este solicitat, iar mumiile foarte sensibile ale egiptenilor sunt astfel foarte putin miscate si examinate cu multa grija.
×
Subiecte în articol: IT