x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Comunicaţii de criză: piaţa a scăzut cu 6,6%

Comunicaţii de criză: piaţa a scăzut cu 6,6%

de Alexandru Radescu    |    15 Sep 2011   •   12:00
Comunicaţii de criză: piaţa a scăzut cu 6,6%

Criza economica a presat piata de comunicatii electronice din Romania pana la un nivel de 3,63 miliarde euro (15,30 miliarde RON), in 2010, ceee ce inseamna o scadere cu 6,6% fata de valoarea din 2009. Potrivit statisticilor Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, cea mai mare scadere a fost inregistrata de veniturile din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe (-12,4%), urmata de veniturile din furnizarea de servicii de comunicatii electronice prin intermediul unor retele publice mobile terestre (-11,4%). Ca atare, ANCOM a luat decizia ca a nici in acest an sa nu perceapa tariful de monitorizare datorat de operatori.

Fluctuatii negative ale veniturilor s-au inregistrat si pe segmentul serviciilor de acces la internet (-5,6%) si in zona serviciilor de transmisiuni de date (-2,3%), in timp ce veniturile din furnizarea de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 0,9%.

In domeniul telefoniei mobile, veniturile din servicii furnizate pe baza de abonamente pentru persoane fizice detine cea mai mare pondere (30,6%), urmate de veniturile din serviciile furnizate pe baza de abonamente pentru persoane juridice (25,1%), de veniturile din furnizarea de retele publice mobile terestre (la nivel de gros, 23%) si de veniturile din servicii furnizate pe baza de cartele preplatite (21,3%).

In anul 2010, piata de comunicatii si servicii postale a atins 3,98 miliarde de euro (16,76 miliarde de lei), in scadere cu 6,2% fata de 2009, conform informatiilor centralizate de ANCOM pe baza raportarilor datelor statistice de catre furnizori.

×