x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Comunicaţiile, pe toboganul crizei: venituri in scădere cu 3%

Comunicaţiile, pe toboganul crizei: venituri in scădere cu 3%

de Alexandru Radescu    |    13 Iun 2012   •   11:54



Chiar daca semestrul al II-lea de anul trecut a fost unul pozitiv pentru piata locala de comunicatii electronice, 2011 s-a incheiat tot “pe minus' pentru companiile din domeniu. Statistica Autoritatii de Reglementare in Comunicatii arata ca veniturile obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice au insumat 14,8 miliarde de lei in anul 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro), in scadere cu 3% fata de anul 2010. Scaderea pe 2010 a fost 7%, potrivit analizelor ANCOM, pe baza datelor raportate de operatori.

Analiza veniturilor semestriale releva o crestere de 5,5% in cel de-al doilea semestru al anului 2011 comparativ cu prima jumatate a anului, ceea ce inspira 'optimism' pentru presedintele arbitrului telecom din Romania: “Cresterea veniturilor operatorilor in cea de-a doua jumatate a anului 2011 indica faptul ca piata comunicatiilor electronice a inceput sa se stabilizeze dupa perioada dificila traversata de intreaga economie in ultimii 3 ani', a declarat azi, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Astfel, in cel de-al doilea semestru al anului trecut, veniturile din furnizarea retelelor si serviciilor de telefonie mobila au crescut cu 7% (la 3,9 miliarde lei), veniturile din furnizarea serviciilor de acces la internet au crescut cu 8% (la 1 miliard lei), iar veniturile din furnizarea serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 2% (la 0,8 miliarde lei), in timp ce veniturile din furnizarea retelelor si serviciilor de telefonie fixa au ramas relativ constante, scazand cu 0,5% (atingand valoarea de 1,1 miliarde lei).

Cele mai importante ponderi in structura veniturilor totale realizate pe piata comunicatiilor electronice le au veniturile obtinute din furnizarea serviciilor de telefonie mobila (37%), cele obtinute din furnizarea retelelor publice mobile terestre (14%) si cele obtinute din furnizarea de servicii de acces la internet (13%).

×