x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Congres - Telefoanele anului

Congres - Telefoanele anului

de Alexandru Radescu    |    18 Feb 2006   •   00:00
Congres - Telefoanele anului
Corespondenta din Barcelona
Cel mai important eveniment al industriei telecom, Congresul 3GSM, a decenat premiile pe 2006. La categoria cele mai bune terminale, Nokia 8800 si Motorola V3x .

"Suntem la inceputul unei noi ere pentru multimedia, entertainment, muzica, jocuri si televizune, iar GSM-ul va avea aici un rol central", a declarat Rob Conway, CEO GSM Association, cu ocazia decernarii premiilor din acest an ale Congresului 3GSM. De altfel, aspectul "new business model", in care un loc foarte important il va avea parteneriatul dintre indutria telecom si indutria media, este considerat drept unul dintre factorii cheie pentru succesul telefonei 3G. Statistic vorbind, industria GSM a raportat pe 2005 un total de 2,2 miliarde de utilizatori, cu 450 de milioane de noi abonati in anul trecut. Se spera ca pana in 2010 numarul acestora sa ajunga la 3 miliarde. Din totalul acestora, 50 de milioane sunt abonati 3G (WCDMA). Daca in 2005, telefonul GSM al anului a fost un model Samsung (D500), anul acesta premiul a revenit celor de la Nokia pentru 8800. Iar la sectiunea "Best 3GSM Handset", marele premiu revenit celor de la Motorola pentru RAZR V3x.

INTEROPERABILITATE. Anuntul facut de reprezentantii unor mari companii de telefonie mobila privind lansarea unei platforme comune pentru Instant Messaging nu a fost singurul din categoria standardizare. Tot la congres, Nokia si Vodafone au anuntat ca sistemul de operare bazat pe Symabian Series 60, va fi standard global pentru toate diviziile operatorului britanic pentru a contribui la dezvolatrea de noi aplicatii pentru terminalele utilizatorilor sai.

CHINA SI RESTUL LUMII. Pe langa implementarea cu succes a tehnologiei HSDPA, se asteapa cu nerabdare si lansarea telefoniei 3G in China (mai ales ca in 2008, Olimpiada se va tine la Beijing) dar autoritatile chineze au socotelile lor. Desi operatorul China Mobile are cel mai mare numar de utilizatori de pe glob (246 de milioane), rata penetrarii telefoniei mobile este de 30%, a declarat, in timpul congresului 3GSM, Wang Jianzhou, CEO China Mobile. In plus, guvernul ar vrea ca operatorii sa renunte la testarea WCDMA si sa adopte standardul "local" TD-SCDMA.

Si daca tot era un eveniment mondial, s-a vorbit si despre "zonele sarace". "Numarul dispozitivelor vadute in cadrul programului «emerging markets handsets» a ajuns la 10 milioane unitati", a mai anuntat Rob Conway, CEO GSM Association. Dar se spera ca, o data cu realizarea unui cipset de 5 dolari (parteneriat Infineon si Philips), numarul utilizatorilor GSM din tarile sarace sa creasca substantial (in Africa erau 135 de milioane de utilizatori de telefonie mobila la sfarsitul lui 2005).

ROBOTELUL PAPERO
Si daca tot au participat la congres numeroase companii asiatice, nu se putea sa nu fie prezent macar un model de robotel. La standul celor de la NEC era prezent robotelul PaPeRo, insotit de o lista cu comenzi vocale la care stie sa raspunda. De fapt este "echipat si cu telefonie mobila". Atunci cand nu sunt acasa, parintii pot suna robotelul si acesta se duce sa se joace cu cei mici. In plus, parintii ii pot vedea pe copii pe telefonul mobil, gratie camerelor video din "ochii" lui PaPeRo. De asemenea, se poate initia o conversatie prin intermediul robotelui, cu ajutorul celor 8 microfoane si as sintetozatorului vocal cu care este echipat.

×
Subiecte în articol: IT