x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cooperare între giganţi - Mişcări pe piaţa telefoanelor inteligente

Cooperare între giganţi - Mişcări pe piaţa telefoanelor inteligente

de Mihai Manole    |    08 Feb 2008   •   00:00

12:09 Microsoft şi Nokia poartă discuţii pentru ca producătorul de terminale mobile să lanseze dispozitive care să opereze sistemul Windows Mobile.


Microsoft şi Nokia poartă discuţii pentru ca producătorul de terminale mobile să lanseze dispozitive care să opereze sistemul Windows Mobile.


Se simte deja că se apropie Congresul GSMA de la Barcelona, care va avea loc săptămâna viitoare. Evenimentul este văzut de companiile din industria telecomunicaţiilor ca un prilej pentru a face anunţuri importante privind strategia şi tehnologiile pregătite pentru restul anului. În avanpremiera show-ului, circulă ştirea potrivit căreia Microsoft se află în discuţii cu Nokia pentru ca cel mai mare producător de telefoane mobile să includă în portofoliul său terminale care funcţionează pe baza sistemului de operare Windows Mobile, informează ITWire. Terminalele Nokia rulează, în marea lor majoritate, sistemul Symbian, aproape 20.4 milioane de licenţe Symbian pentru smartphone-uri fiind vândute în ultimul trimestru al anului trecut. Chiar dacă nu operează pe sistemul Windows Mobile, telefoanele Nokia utilizează alte programe Windows, precum ActiveSync, program care permite sincronizarea terminalului cu un PC sau un server, sau tehnologia PlayReady DRM, care controlează limitele în care conţinutul digital poate fi copiat de pe internet sau transferat pe alte dispozitive.


Directorul de marketing al diviziei internaţionale de comunicaţii mobile a Microsoft, John Starkweather, a confirmat informaţiile privind discuţiile cu Nokia, dar nu a precizat dacă şI când va fi făcut un anunţ pe această temă. Aşteptările în această privinţă îl vizează acum pe CEO-ul Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo care este unul dintre principalii vorbitori din cadrul evenimentului din Barcelona.


Clasamente. Conform unui studiu recent al companiei Canlys, Symbian este platforma dominantă pentru smartphone-uri, cu o cotă de piaţă de 65%, urmată de cea a Microsoft, cu 12% din piaţă şI Research In Motion cu 11%. Abia lansat în 2007, iPhone-ul celor de la Apple a ajuns pe podium în clasamentul celor mai vândute dispozitive din gama smartphone-urilor şi a terminalelor mobile wireless, cu 6,5% din totalul unitătilor vândute în ultimul trimestru al anului trecut. Nokia rămâne lider, cu o cotă de aproape 53%, adică circa 19 milioane de astfel de terminale vândute în aceeaşI perioadă. În 2007 s-au vândut aproape 115 milioane de dispozitive convergente (smartphone-uri şi terminale mobile wireless), cu 60% mai multe decât în 2006.

×
Subiecte în articol: IT mobile nokia