x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Creştere anuală de 400% a atacurilor informatice

Creştere anuală de 400% a atacurilor informatice

de Alexandru Radescu    |    08 Feb 2010   •   00:00

În 2009 s-a înregistrat în RomÂnia o creştere de aproximativ 400% a atacurilor informatice comparativ cu 2008 iar Conficker a fost de departe ameninţarea cea mai răspândită pe calculatoarele românilor. Printre "ţintele” din 2010: reţelele de socializare şI serviciile de cloud computing.

Reţelele de socializare vor deveni printre cei mai importanţi vectori de infectare în 2010 odată cu creşterea numărului de utilizatori, precum şi a populărităţii de care se bucură acestea, potrivit unui raport BitDefender.

Încercările de spam şi phishing cu scopul de a obţine date personale sau parole care se îndreaptă către utilizatorii acestor site-uri vor fi în continuă creştere.

Potrivit experţilor BitDefender, nou-lansatul sistem de operare Microsoft Windows 7 s-a dovedit a fi mai sigur decât versiunile precedente. Totuşi, prin trecerea utilizatorilor de la XP şi Vista la Windows 7, autorii de malware îşi vor concentra eforturile în găsirea de vulnerabilităţi şi breşe în sistemul de operare.

Nici ameninţările pentru segmentul enterprise nu vor fi mai puţine. Microsoft Windows Server 2008 R2 Hyper-V şi tehnologiile de virtualizare VMWare vSphere au deschis noi oportunităţi pentru companiile mici şi mijlocii. Posibilităţile de instalare a mai multor servere virtuale pe un singur server real au redus drastic costurile de achiziţie şi întreţinere. În 2010, atacatorii vor căuta vulnerabilităţi în software care le vor permite să preia controlul asupra hypervisor-ului, şi implicit, asupra tuturor maşinilor virtuale ce rulează sub acesta.

Serviciile cloud computing sunt de asemenea foarte populare. Tehnologiile Cloud păstrează şi procesează cantităţi semnificative de informaţie confidenţială, fie că este vorba de mesaje e-mail sau de stocare a informaţiilor şi backup. BitDefender estimează că atacatorii îşi vor concentra atenţia în 2010 către aceste infrastructuri pentru a prelua controlul sau pentru a limita accesul la resurse cloud computing.

×
Subiecte în articol: redactie