La jumatatea lui 2012, industria telecom pare mai afectataca niciodata. Pana sI gigantii chinezi, ZTE sI Huwei, “spaima' principalilor producatori europeni de echipamente telecom, afiseazarezultate financiare negative. Sistemul economic globalist favorizeaza efectul de domino, iar in lantul utilizator final – operator – producator (terminale/echipamente), “suferintele' unui element au ecou panala capatul traseului.
Ieri, Alcatel-Lucent, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente telecom din lume, a anuntat cava taia 5.000 de locuri de munca in cadrul unui plan de scadere a cheltuielilor cu 750 milioane euro, dupa ce a raportat pentru trimestrul al doilea o pierdere de 254 milioane euro. Rezultatul negativ din perioada aprilie-iunie reprezinta prima pierdere a Alcatel-Lucent din ultimele cinci trimestre si rastoarna profitul net de 43 milioane euro inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut. Potrivit raportului, vanzarile Alcatel-Lucent au scazut cu 7,1% in trimestrul al doilea, la 3,5 miliarde euro, iar compania a inregistrat o pierdere operationala ajustata de 31 milioane euro, fata de un castig de 87 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut.
Compania a revenit anul trecut pe castig si a inregistrat primul an cu profit din ultimii sase, datorita concedierilor, reducerii cheltuielilor administrative si modificarii lantului de furnizori, arataBloomberg. Dar peisajul acesta nu este complet. Redresarea a venit sI gratie vanzarilor de divizii (software pentru call-center) sI a participatiei la Thales, la care se adaugasI intentia, aducatoare de bani, de a licentia brevete.
De altfel, Alcatel-Lucent, format in 2006 prin fuziunea Alcatel cu Lucent, a anuntat recent ca nu isi poate atinge obiectivul pentru sfarsitul anului privind imbunatatirea marjei ajustate de profit operational. Actiunile companiei s-au depreciat in acest an cu 28%, in timp ce titlurile rivalului european Ericsson au pierdut 14%. Acelasi avertisment l-a lansat, recent, compania chinezaZTE (locul IV global intre producatorii telecom). Oficialii ZTE au aratat cala jumatatea anului, profitul ar putea sase diminueze panala 80%, ceea ce a atras imediat o scadere de 17% a actiunilor. Motivul: cererea scazutapentru echipamente, dar sI razboiul cu autoritati din SUA (anchetaFBI legata de vanzarea unor echipamente catre Iran) sI UE (suspiciunea caar fi primi, impreunacu Huawei, un ajutor de stat considerat ilegal).
Directorul general al Alcatel-Lucent, Ben Verwaayen, a declarat in luna mai ca operatorii din Marea Britanie, Germania, Italia sau Franta nu sunt dispusi sa investeasca prea mult in modernizarea retelelor, din cauza crizei datoriilor de stat si atitudinii nefavorabile a autoritatilor de reglementare. De altfel, autoritatea de reglementare din Anglia a amanat pentru 2013 acordarea de licente LTE/4G.
Nici numarul unu in industria telecom, Ericsson, nu trece faradificultati anul 2012. Raportul financiar prezentat zilele trecute ararao scadere a profitului net de 64% (panala 160 milioane de dolari), in timp ce celalalt gigant chinez, Huawei, un minus de 22% la profitul operational (pana la 1,4 miliarde dolari)
Nokia Siemens Networks, un alt nume important in industria echipamentelor pentru telecomunicatii, a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca va concedia 17.000 de angajati, 23% din forta de munca.