x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cu caruciorul prin magazinul viitorului

Cu caruciorul prin magazinul viitorului

31 Iul 2004   •   00:00

Ce te enerveaza cel mai tare atunci cand mergi sambata la supermarket: coada de la casa sau faptul ca trebuie sa scoti mormanul de cumparaturi din carut, sa-l asezi in fata casierei si sa-l pui la loc? Ei bine, exista oameni care au scapat de grija asta.

CRISTIAN IONITA

Marile lanturi de magazine stiu ce ne enerveaza si isi bat capul de ceva vreme sa gaseasca solutii. Au comandat studii, au angajat experti si au cheltuit o gramada de bani. Unii au incercat chiar sa-si convinga clientii sa-si treaca singuri produsele cu eticheta pe deasupra cititorului de coduri de bare pentru a le alunga plictiseala. Degeaba… un studiu efectuat pe un esantion de 61.000 de clienti a ajuns la concluzia ca nici aceasta metoda nu prea tine.

In fine, dupa indelungi cautari, proprietarii unui lant de bacanii americane au venit cu ideea de a-si computeriza carucioarele de cumparaturi si de a amplasa un fel de info-chioscuri high-tech de unde clientii pot afla informatii detaliate despre orice produs. Baietii de la Stop & Shop, din Massachusets, sustin sus si tare ca vor revolutiona felul in care vom cumpara rosii, castraveti, salam sau portocale.

SHOPPING BUDDY. Dupa ce au studiat timp de doi ani dorintele cumparatorilor, inginerii americani au ajuns la concluzia ca prietenul la cumparaturi se cunoaste. Au creat un dispozitiv botezat "Shopping Buddy" care se monteaza pe carucior si este conectat prin unde radio la serverul supermarketului. Are un display color, un cititor de carduri si iti ofera informatii exacte despre produsele aflate in magazin. E dotat cu o harta, iti spune unde te afli si cum faci sa ajungi in zona unde se vand chiftelute. Tot cu el poti cumpara produse direct de pe raft, fara sa mai fie nevoie sa stai la coada la casa. Le scanezi si le pui in cos.

Exista si varianta sa-ti faci o lista de cumparaturi virtuala imediat ce ai intrat in magazin. Minicomputerul de la bordul carutului iti deseneaza traseul pe care trebuie sa-l urmezi printre rafturi si iti spune cat te va costa "distractia".

INFROMATII

Alt dispozitiv, IBM Everywhere Display, este format dintr-un proiector si un senzor care detecteaza miscarile. Atunci cand te afli in zona raftului cu fulgi de porumb, pe pardoseala sunt proiectate mai multe optiuni: fara sare, cu continut ridicat de fibre etc. Daca pui piciorul pe cuvantul "Fara sare", apar ca prin minune urme de pasi care te duc in zona cerealelor fara sare. Daca pui mana pe o anumita cutie, proiectorul iti va arata numarul de calorii, continutul, pretul si alte detalii.
×
Subiecte în articol: IT