x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cu internetul in buzunar - Conexiuni mobile la internet

Cu internetul in buzunar - Conexiuni mobile la internet

22 Mai 2007   •   00:00

In goana după kilobiţi transferaţi prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă ne-am inarmat cu trei laptopuri, ne-am urcat in maşină şi am plecat la testat modemuri prin Bucureşti. Primul test de viteză a fost făcut in zona Lujerului din cartierul Militari, apoi vizavi de Parcul Tei, pe Bulevardul Lacul Tei, iar ultima oprire a fost in cartierul Dristor, aproape de staţia de metrou Dristor 1

Internetul mobil este o soluţie pentru oamenii mereu in mişcare, o soluţie "business". Iţi oferă acces la internet la o viteză decentă aproape oriunde in Romănia, dar preţul se ridică la căteva zeci de euro pe lună.

Conexiunile la internet broadband (internet in bandă largă) oferite de operatorii de telefonie mobilă (Zapp, Vodafone şi Orange) nu reprezintă o soluţie pentru cei care descarcă masiv filme sau muzică de pe internet. Pentru asta ai nevoie de o conexiune prin cablu tv, ADSL sau de o reţea de cartier. Asta pentru că majoritatea abonamentelor oferite de operatorii mobili sunt limitate la trafic sau timp de utilizare.

Dacă te-ai hotărăt totuşi să iţi achiziţionezi un astfel de dispozitiv, trebuie să te găndeşti foarte bine unde il vei folosi. Il vei conecta doar la un laptop sau şi la calculatorul de acasă ori de la birou? Dacă deţii un laptop, cea mai bună soluţie este alegerea unui card de date pe slot PCMCIA in locul unui modem USB. In primul rănd scapi de cabluri şi căştigi spaţiu (intră in proporţie de 80% in laptop), apoi datorită economiei de energie (un card PCMCIA consumă mult mai puţin din bateria laptopului decăt un modem pe USB). Dezavantajul este că un card PCMCIA nu poate fi conectat la un desktop.

Nu chiar in ultimul rănd, trebuie să studiezi cu atenţie oferta de preţ a operatorilor, in funcţie de bugetul şi de necesităţile personale. Vodafone şi Orange oferă abonamente cu trafic inclus (limitate la un anume volum de date descărcate de pe internet), iar Zapp oferă abonamente cu trafic inclus, cu limită de timp, soluţii prepay şi abonamente cu trafic nelimitat.

CUM AM FĂCUT TESTUL

In goana după kilobiţi transferaţi prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă ne-am inarmat cu trei laptopuri, ne-am urcat in maşină şi am plecat la testat modemuri prin Bucureşti. Primul test de viteză a fost făcut in zona Lujerului din cartierul Militari, apoi vizavi de Parcul Tei, pe Bulevardul Lacul Tei, iar ultima oprire a fost in cartierul Dristor, aproape de staţia de metrou Dristor 1.

La fiecare din locaţiile alese am efectuat căte trei teste, atăt de download, căt şi de upload.

Primul test l-am efectuat la adresa http://www.bandwidthplace.com/speedtest/, server de Europa. Am transferat o filă de 1 MB, iar la conexiune am ales wireless (3G, respectiv EV-DO), doar pentru download.

Al doilea test l-am făcut la adresa http://www.speakeasy.net/speedtest/, iar la server am ales New York City, atăt pe download, căt şi pe upload. Testul al treilea l-am efectuat la adresa http://www.speedtest.net, de data aceasta serverul ales fiind din Bucureşti, iar testul a fost efectuat atăt pe viteza de download, căt şi pe upload. Am ales aceste trei teste datorită varietăţii serverelor cu care s-a realizat transferul de fişiere.

Prima problemă: Orange nu stă foarte bine cu semnalul 3G in zona Lujerului (probabil este ecranat de blocuri), cele două modemuri "portocalii" conectăndu-se pe EDGE. In zona Dristor, Zapp a bătut tot, beneficiind de un semnal foarte bun (probabil că am fost foarte aproape de un releu). Un alt rezultat ieşit din comun il constituie viteza de upload superioară a modemurilor de la Orange (60-70 kbps) şi viteza de upload scăzută a celor de la Zapp (44-46 kbps). Modemul Vodafone incorporează cea mai nouă tehnologie (HSDPA), iar viteza a fost pe măsură. Cu nici unul din modemurile din teste nu am reuşit să atingem viteza maximă specificată de operatori, cardul 3G de la Orange fiind cel mai aproape de limita maximă: 354 kbps din 384 kbps.

După centralizarea rezultatelor obţinute in test, am decis să acordăm 50% din nota finală pentru viteza de download (pe care am considerat-o cea mai importantă caracteristică), 20% pentru viteza de upload şi 30% pentru preţul echipamentului şi al abonamentelor.

- Viteza de download: am făcut media aritmetică a celor nouă rezultate din test, cea mai mare dintre acestea obţinănd 50 de puncte din nota finală, restul fiind notate direct proporţional faţă de aceasta.

- Viteza de upload: au fost efectuate două teste de upload in fiecare din cele trei locaţii (in total şase teste), media aritmetică cea mai mare dintre acestea primind 20 de puncte din nota finală, restul fiind notate direct proporţional.

- Preţul: am luat in considerare extremele existente in oferta operatorilor, adică preţul maxim al modemului oferit la cel mai ieftin abonament şi preţul minim al modemului, bineinţeles la cel mai scump abonament disponibil. Modemul cu cea mai mare mică a obţinut 30 de puncte, celelalte fiind notate direct proporţional.

1 byte = 8 bits

In kilobits este exprimată lărgimea de bandă oferită de providerul de internet, iar viteza de download este afişată de browserul de internet in kilobytes.

De fapt, "bit" este unitatea de măsură pentru viteza de transfer a datelor, iar "byte" este unitatea de măsură pentru mărimea unui fişier. In ofertele comerciale ale furnizorilor de internet găseşti viteza exprimată in kilobits pe secundă. Atunci cănd descarci un fişier de pe internet, computerul iţi afişează viteza in kilobytes pe secundă.

Asta inseamnă că pentru o conexiune 3G cu lărgime de bandă de 384 kilobits pe secundă ai o viteză de download de maximum 48 kilobytes pe secundă (adică de opt ori mai mică).

Noi am prescurtat kilobits pe secundă cu "kbps" şi kilobytes pe secundă cu "KB/s".

ABREVIERI

3G - tehnologie de generaţia a treia ce oferă posibilitatea de a transfera simultan atăt vocea, căt şi pachetele de date, inclusiv video-telefonie.

HSDPA - "High Speed Downlink Packet Access" - protocol 3G ce permite transferul de date pentru download de pănă la 14,4 mbps şi măreşte capacitatea de transmisie a reţelei.

CDMA - "Code Division Multiple Access" - standard de acces multiplu adoptat in telefonia mobilă, ce imparte canalul radio de transmisie folosind secvenţe de cod pseudoaleatorii.

EV-DO - "Evolution Data Optimized" - standard radio wireless adoptat de reţelele CDMA ce oferă viteză broadband de acces la internet prin intermediul reţelei de telefonie mobilă de pănă la 4,9 mbps.

1xRTT (CDMA 2000 1xRTT) - protocol din generaţia 2,5 G ce reprezintă o schemă de acces multiplu pentru transmisia digitală de date pe unde radio.

EDGE (EGPRS) - "Enhanced Data Rates for GSM Evolution" (Enhanced GPRS) - tehnologie ce sporeşte rata de transmisie şi siguranţa datelor transmise prin intermediul GPRS cu viteze de pănă la 236,8 kbps.

PCMCIA (PC Card) - "Personal Computer Memory Card International Association" - dezvoltată iniţial ca un slot pentru memorie extinsă, slotul PCMCIA actual reprezintă o interfaţă periferică pentru laptopuri, ce suportă dispozitive ca plăci de reţea, modemuri sau hard-disk-uri.

ZAPP Z030

Z030 este primul modem PCMCIA oferit in Romănia, care funcţionează in tehnologia CDMA 450 MHz atăt in modul EV-DO, căt şi in modul 1XRTT. Modemul este dotat cu o antenă telescopică mică şi foarte firavă, permite ataşarea unei antene exterioare, dar şi a unei perechi de căşti pentru efectuarea de apeluri telefonice. Este livrat impreună cu aplicaţia "Z030 Manager" ce permite şi vizualizarea sau transmiterea mesajelor SMS.

Conexiunea EV-DO oferită de Zapp permite transferuri de date cu viteze de pănă la 2,4 Mbps in Bucuresti, in municipiile reşedinţă de judeţ şi in alte 24 de oraşe din ţară. Zapp are cea mai bună acoperire pentru internet broadband dintre operatorii romăni de telefonie mobilă. In restul ţării, modemul Z030 funcţionează in modul CDMA 1x, ce permite transferul de date cu viteze de pănă la 153,6 kbps. Deşi in starea conexiunii modemul arată că se conectează la doar 115,2 kbps, vitezele obţinute de acesta in testul nostru sunt superioare acestei viteze, ajungănd la maximum 838 kbps (105 KB/s) in zona Dristor.

REZULTATE TESTE :

Scor final: 57,40

Dimensiuni: 54x10,5x8 mm

Greutate: 40 g

Tehnologie: CDMA, 1xEV-DO

Viteza transfer date: max. 2,44 Mbps download şi 153,6 kbps upload

Reţele suportate: CDMA

Conectivitate: type II PC card slot

Alimentare: directă

Acoperire ZAPP EV-DO: 42 oraşe

Viteză medie:Download 383,96 Kbps / Upload 44,17 Kbps

ZAPP Z020

Z020 este soluţia pe USB dată de Zapp pentru internetul mobil, oferind astfel conectivitate atăt pentru laptop-uri, căt şi pentru calculatoarele tip "desktop". La fel ca şi Z030, modemul funcţionează perfect pe Windows Vista (cu driverele de Windows XP), şi pentru acest lucru merită felicitări.

Modemul este destul de compact, uşor şi poate beneficia şi de acumulator pentru a nu consuma din bateria de la laptop. Surprinzător, deşi foloseşte aceeaşi tehnologie ca şi Z030, vitezele de transfer obţinute in test au fost in majoritatea cazurilor inferioare acestuia. Un alt dezavantaj faţă de Z030 este faptul că, folosit la un laptop, bateria acestuia se consumă mult mai repede. Totuşi, după cum spuneam, Z030 are ca dotare opţională o baterie proprie. Vitezele maxime atinse in testul nostru au fost de 202 kbps (25,25 KB/s) in zona Lujerului, 278 kbps (34,75 KB/s) in zona Parcului Tei şi 248 kbps (31 KB/s) in zona Dristor. Pe partea de upload, Z020 stă foarte slab, ca şi colegul său Z030, rar depăşind 40 kbps (5KB/s).

REZULTATE FINALE:

Scor Final: 48,41

Dimensiuni: 100x56x14 mm

Greutate: 60 g

Tehnologie: CDMA, 1xEV-DO

Viteza transfer date: max. 2,44 Mbps download şi 153,6 kbps upload

Reţele suportate: CDMA

Conectivitate: Cablu USB

Alimentare: Incărcător sau prin cablul USB

Acoperire: 42 oraşe

ABONAMENTE ZAPP EVDO CU TARIFARE LA VOLUM

Â

1)EXPRESS 100 MB :

Abonament lunar (USD) : 10

Preţ modem (USD) (Z020): 69

Preţ modem (USD) (Z030 PCMCIA) 129

Include trafic date 100MB

Â

2)EXPRESS 200 MB :

Abonament lunar (USD) : 15

Preţ modem (USD) (Z020) : 59

Preţ modem (USD) (Z030 PCMCIA) : 109

Include trafic date 200MB

Â

3) EXPRESS 500 MB :

Abonament lunar (USD) : 25

Preţ modem (USD) (Z020) : 49

Preţ modem (USD) (Z030 PCMCIA) : 89

Include trafic date 500MB

Â

4) EXPRESS 1 GB :

Abonament lunar (USD) : 35

Preţ modem (USD) (Z020) : 39

Preţ modem (USD) (Z030 PCMCIA) : 79

Include trafic date 1 GB

Â

5) EXPRESS 1 GB :

Abonament lunar (USD) : 35

Preţ modem (USD) (Z020) : 39

Preţ modem (USD) (Z030 PCMCIA) : 79

Include trafic date 1 GB

Â

5) EXPRESS UNLIMITED :

Abonament lunar (USD) : 39

Preţ modem (USD) (Z020) : 39

Preţ modem (USD) (Z030 PCMCIA) : 69

Include trafic date nelimitat

Â

Â

Abonamente Zapp EVDO cu tarifare la timp

Â

1) EXPRESS 5 h :

Abonament lunar (USD) : 9

Preţ modem (USD) (Z020) : 69

Preţ modem (USD) (Z030 PCMCIA) : 129

Include trafic date 5 ore

Â

2) EXPRESS 15 h :

Abonament lunar (USD) : 19

Preţ modem (USD) (Z020) : 49

Preţ modem (USD) (Z030 PCMCIA) : 99

Include trafic date 15 ore

Â

2) EXPRESS UNLIMITED :

Abonament lunar (USD) : 39

Preţ modem (USD) (Z020) : 39

Preţ modem (USD) (Z030 PCMCIA) : 99

Include trafic date nelimitat

Â

Â

ZAPP EVDO PREPAID CARD

Â

1)ZAPP ONLINE EXPRESS CARD 2 :

Credit inclus (USD) : 2*

Trafic date (EV-DO, 1xRTT sau WiFi**) : 1 oră

Valabilitate credit : 24 ore

Â

2)ZAPP ONLINE EXPRESS CARD 10 :

Credit inclus (USD) : 10*

Trafic date (EV-DO, 1xRTT sau WiFi**) : 7 ore

Valabilitate credit : 2 luni ***

Â

3)ZAPP ONLINE EXPRESS CARD 30 :

Credit inclus (USD) : 30*

Trafic date (EV-DO, 1xRTT sau WiFi**) : 23 ore

Valabilitate credit : 4 luni ***

Â

4)ZAPP ONLINE EXPRESS CARD 50 :

Credit inclus (USD) : 50*

Trafic date (EV-DO, 1xRTT sau WiFi**) : 40 ore

Valabilitate credit : 6 luni ***

* Valoarea exprimată in USD inscrisă pe card reprezintă echivalentul in servicii Zapp şi nu preţul de vănzare al cardului la diferite puncte de comercializare. Deşi Telemobil recomandă distribuitorilor vănzarea cardului la valoarea echivalentă in lei la data vănzării, la care se adaugă TVA, preţul de comercializare a acestuia poate să difere de la un punct de comercializare la altul. Unitatea de tarifare a serviciului este de 1 (un) minut.

** Cardurile Zapp Online Express Card pot fi folosite pentru acces WiFi la Internet in locaţiile unde există Hotspot Zapp.

*** Incepănd de la data primei utilizări, fără a putea depăşi insă data valabilităţii cardului. La expirarea perioadei de valabilitate, creditul neconsumat se pierde.

Â

Â

VODAFONE SMART MODEM

Vodafone Smart Modem se poate monta la orice tip de calculator, singura condiţie fiind prezenţa unui port USB. Are dimensiuni reduse, este foarte uşor şi este singurul modem HSDPA disponibil in Romănia la ora actuală. Funcţionează la o viteză maximă de 1,4 Mbps, dar pe care cei de la Vodafone au promis că o vor imbunătăţi in timp pănă la 7,2 Mbps. Vodafone mai are in portofoliu şi un card pe slot PCMCIA pentru notebook, dar, din păcate, nu ne-a fost pus la dispoziţie in cadrul acestui test.

Modemul are memorie internă şi se instalează singur in căteva minute după ce l-ai conectat la portul USB. Este recunoscut de computer ca şi un CD-ROM, nefiind necesare drivere pentru a fi instalat. In cutie găsiţi totuşi un CD cu drivere pentru orice eventualitate. Din păcate, modelul nu are suport pentru Windows Vista, nefiind astfel funcţional pentru această platformă, dar cu această ocazie poate se sesisează operatorul şi oferă in dotare "de serie" drivere necesare pentru acest sistem de operare.

Pentru a vedea in permanenţă starea conexiunii, modemul oferă informaţii prin intermediul unui led, culorile acestuia fiind in funcţie de activitate şi de tipul reţelei active, GPRS, 3G sau 3G Broadband (HSDPA).

Vodafone oferă acoperire 3G Broadband in 23 de oraşe din Romănia (pe care le puteţi vedea pe hartă). In afara ţării (trafic de date in roaming), tariful este de 8 USD/MB in reţelele operatorilor şi partenerilor Vodafone şi de 10 USD/MB in reţelele altor operatori mobili.

Dacă nu există semnal 3G Broadband, modemul se poate conecta la reţeaua 3G (la o viteză maximă de 384 kbps) sau GPRS (la o viteză de 53,6 kbps), acolo unde nu există nici reţea 3G.In testul nostru, modemul nu a ajuns la vitezele maxime descrise de operator. Viteza maximă atinsă pentru download fiind de 958 kbps (120 KB/s) in zona Lujerului, 660 kbps (82,5 KB/s) in zona Parcului Tei şi 796 kbps (99,5 KB/s) in zona Dristor.

Â

REZULTATELE TESTULUI:

Scor final: 91,37

Dimensiuni: 90x42x12 mm

Greutate: 55 g

Tehnologie: HSDPA, 3G, GPRS

Viteză transfer date: max. 1,4 Mbps download

Reţele suportate: GSM

Conectivitate: Cablu USB

Alimentare: prin cablul USB

Acoperire: 23 oraşe

Viteză medie: Download511,92 Kbps / Upload 145,83 Kbps

Â

Â

ABONAMENTE VODAFONE SMART MODEM 3G BROADBAND

 1)MOBILE INTERNET 100 MB :

Trafic naţional inclus pe lună : 100 MB

Abonament lunar(USD) : 10

Preţ Smart Modem 3G broadband:

- Contract 1 an(USD) : 115

- Contract 2 ani (USD): 75

Â

2)MOBILE INTERNET 200 MB :

Trafic naţional inclus pe lună : 200 MB

Abonament lunar(USD) : 15

Preţ Smart Modem 3G broadband:

- Contract 1 an(USD) : 80

- Contract 2 ani (USD) : 40

Â

3)MOBILE INTERNET 500 MB :

Trafic naţional inclus pe lună : 500 MB

Abonament lunar(USD) : 25

Preţ Smart Modem 3G broadband:

- Contract 1 an(USD) : 65

- Contract 2 ani (USD): 25

Â

4)MOBILE INTERNET 1 GB :

Trafic naţional inclus pe lună : 1 GB

Abonament lunar(USD) : 35

Preţ Smart Modem 3G broadband:

- Contract 1 an(USD) : 25

- Contract 2 ani (USD): 0

Extraopţiunea 3G Broadband access(USD) : 5

Â

Â

ORANGE CARD PCMCIA 3G

Modemul PCMCIA 3G de la Orange este compatibil cu toate modelele de laptop care au slot PCMCIA Type II şi sistem de operare Microsoft Windows, mai puţin Vista şi oferă viteze 3G de pănă la 384 kbps. Pentru o calitate superioară a semnalului, modemul are in dotarea standard o antenă exterioară. Din păcate, antena are un cablu cam scurt.

Conexiunea la internet se realizează prin intermediul aplicaţiei "Business Everywhere", ce permite trimiterea sau primirea de SMS-uri, conectare mobilă la e-mail şi VPN (Virtual Private Network) cu ajutorul unui software dedicat. Cardul are două leduri de semnalizare (roşu şi albastru) pentru a putea vedea in permanenţă starea conexiunii la reţea. Acolo unde nu există semnal 3G (aria de acoperire 3G a Orange se limitează la 20 de oraşe), modemul se poate conecta pe EDGE (acoperire naţională). Viteza maximă atinsă de acest modem in testul nostru a fost de 354 kbps (44KB/s) in zona Parcului Tei.

Â

REZULTATELE TESTELOR:

Scor final: 36,29

Dimensiuni: 122x54x12 mm

Greutate: 56 g

Tehnologie: 3G/EDGE/GPRS/GSM

Viteză transfer date: max. 384 kbps download

Reţele suportate: GSM 850/900/1800/1900 Mhz

Conectivitate: PCMCIA Type II

Alimentare: directă

Acoperire: 20 oraşe

Viteză medie:Download - 162,24 Kbps / Upload - 71,28 Kbps

Â

Â

ORANGE MODEM USB OPTION ICON 3G/EDGE

Varianta de modem pe USB pentru internet mobil de la Orange este destul de voluminoasă, are o mufă pentru antenă exterioară (care este insă opţională) şi două leduri de semnalizare (verde şi portocaliu) pentru verificarea stării conexiunii. Modemul beneficiază de soft-ul "Business Everywhere" ce asigură posibilitatea de a trimite şi primi SMS-uri, de a accesa e-mail-ul şi VPN.

Modemul are o utilă opţiune de acces la internet prin Wi-Fi, dar pe care nu am reuşit să o convingem să funcţioneze. Modemul funcţionează doar pe calculatoarele cu Windows Xp, 2000 sau Tablet Edition, nici acesta neavănd implementat suport pentru Vista. Ca şi celelalte modele pe USB, cănd este folosit la un laptop, bateria acestuia se consumă mult mai repede decăt utilizănd un modem pe slot PCMCIA. Instalarea aplicaţiei "Business Everywhere" este destul de greoaie şi trebuie să te inarmezi cu destulă răbdare pentru a o duce pănă la capăt. Viteza maximă atinsă de modem in testul nostru a fost de 204,2 kbps (25,5KB/s) in zona Parcului Tei.

Â

REZULTATELE TESTELOR:

Scor final: 34,34

Dimensiuni: 92x80x26 mm

Greutate: 140 g

Tehnologie: 3G/EDGE/GPRS/GSM

Viteza transfer date: max. 384 kbps download

Reţele suportate: GSM 850/900/1800/1900 Mhz

Conectivitate: Cablu USB

Alimentare: prin cablul USB

Acoperire: 20 oraşe

Viteză medie: Download - 144,47 Kbps / Upload - 56,17 Kbps

Â

ABONAMENTE:

1)MOBILE INTERNET 150 MB :

Taxa lunară(EUR),fără TVA : 12

Tarif pentru traficul suplimentar(EUR/MB),fără TVA : 0,08

Costul soluţiei de conectare Business Everywhere(fără TVA) :

- Pentru contract pe 12 luni :

 Card de date : 123 EUR

 Modem USB : 102 EUR

- Pentru contract pe 24 luni :

              Card de date : 82 EUR

              Modem USB : 68 EUR

Â

2)MOBILE INTERNET 300 MB :

Taxa lunară(EUR),fără TVA : 18

Tarif pentru traficul suplimentar(EUR/MB),fără TVA : 0,06

Costul soluţiei de conectare Business Everywhere(fără TVA) :

           - Pentru contract pe 12 luni :

             Card de date : 123 EUR

             Modem USB : 102 EUR

          - Pentru contract pe 24 luni :

            Card de date : 82 EUR

            Modem USB : 68 EUR

Â

REZULTATELE TESTULUI :

Â

I)

Â

1)VODAFONE SMART MODEMÂ :Â Â

          Â

Â

      TEST 1 :

Â

        - Lujerului :  234,9Â

Â

         - Parc Tei  : 406,3

Â

         - Dristor    : 380,1

        Â

Â

      TEST 2 :

            Â

               a)Lujerului :

    Â

               - download  : 381

Â

               - upload      :  58

Â

               b)Parc Tei :

    Â

               - download : 400

Â

               - upload      :  54

Â

               c)Dristor :

              Â

               - download : 400

  Â

               - upload      : 315

Â

Â

          TEST 3 :

             Â

           Â

             a)Lujerului :         Â

×