Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a anuntat o contraofensiva impotriva a ceea ce denumeste "dominatia culturala americana". Chirac vrea sa atraga sprijinul guvernelor europene intr-un proiect de mai multe milioane de euro: postarea literaturii europene pe Internet.
|
OBICEI. Internautii europeni consuma cultura americana in cantitati industriale |
Reactia presedintelui francez a aparut dupa ce motorul de cautare Google si-a anuntat "disponibilitatea" de a oferi acces la peste 15 milioane de carti si documente aflate in posesia a cinci dintre cele mai prestigioase biblioteci aflate in zone in care se vorbeste limba engleaza. Faptul ca "anglo-saxonii" vor realiza un pas major in proiectul "
bibliotecii universale" le-a provocat francezilor un sentiment de furie si teama deopotriva. Teama ca limba si cultura franceza vor ajunge intr-o zi undeva la "periferie".
Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Chirac a avut o intalnire cu ministrul Culturii, Renaud Donnedieu de Vabres, si directorul Bibliotecii Nationale, Jean-Noel Jeanneney, si le-a cerut sa analizeze conditiile in care colectiile marilor biblioteci ale Frantei si Europei sa poata sa apara cat mai repede pe Internet.
ALTERNATIVA. In batalia contra ceea ce presa franceza a denumit "omnigooglisation", protectionismul adoptat de "legislatia electronica" franceza nu este de ajuns. Franta are deja o alternativa, minuscula ce-i drept, la proiectul Google. Este vorba de "Gallica", proiectul prin care au fost postate online peste 80.000 de lucrari si 70.000 de imagini. Urmeaza postarea stocului de ziare franceze din secolul al XIX-lea, din colectia Bibliotecii Nationale. In acelasi timp, Agentia France Presse a dat in judecata Google, pretinzand ca motorul de cautare posteaza fotografii si stiri AFP pe pagina sa de stiri fara acordul agentiei. AFP a cerut daune de 17,5 milioane de dolari despagubire.
MISIUNE SPECIALA. Ministrul francez al Culturii urmeaza a se intalni luna viitoare cu experti din mai multe tari ale Uniunii Europene.
GOOGLE
"Proiectul Google (4,5 miliarde de pagini de text) va fi de mare ajutor pentru cercetatori, dar va fi si o sansa pentru natiunile sarace sa aiba acces la cunoastere. In acelasi timp ar putea fi si o amprenta strivitoare a Americii asupra modului in care generatiile viitoare vor privi lumea" -
Jean Noel-Jeanneney presedinte al Bibliotecii Nationale Franceze
PROIECTUL "METROPOLITAN"
|
La sfarsitul anului trecut a fost lansat proiectul "Biblioteca Virtuala", ce isi propune constituirea unei biblioteci accesibile prin intermediul Internetului, pornind de la descrieri bibliografice, respectiv texte digitizate corespunzatoare fondurilor Bibliotecii Metropolitane Bucuresti. "Biblioteca Virtuala" va integra doua componente majore: un catalog de descrieri bibliografice - Catalogul Electronic al Bibliotecii Virtuale si un depozit de date full-text - Depozitul de Publicatii Digitizate. Acest proiect va fi realizat cu ajutorul unor aplicatii dezvoltate de Softwin. Aplicatia are o structura scalabila, care permite dezvoltarea Bibliotecii Virtuale prin diversificarea functionalitatilor si prin includerea de noi parteneri - furnizori de descrieri bibliografice sau de documente digitizate. Printre beneficiarii acestui proiect se regasesc: persoane interesate in consultarea catalogului electronic sau a publicatiilor digitizate, bibliotecari si alti specialisti in domeniu, critici literari, profesori, studenti si elevi.
|