x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum alegi o camera video?

Cum alegi o camera video?

de Mihai Petrescu    |    24 Aug 2006   •   00:00
Cum alegi o camera video?
TEST HARDWARE > UTIL
Daca te-ai hotarat sa-ti cumperi o camera video digitala, vei fi inconjurat de o gama foarte variata de modele si oferte. Afla cum poti gasi modelul care ti se potriveste in functie de caracteristicile tehnice.

Inainte de a te decide asupra unui model, trebuie sa iei in calcul cel mai important factor in alegerea unei camere video: scopul in care va fi folosita!

In lupta dintre analogic si digital, a doua tabara pare sa castige detasat razboiul. Spre deosebire de vechile modele analogice, camerele video digitale aplica o compresie semnalului video inainte de a-l stoca definitiv. Digitalul mai are avantajul ca poate fi transferat fara pierderi de calitate pe un alt mediu de stocare (hard disk, CD, DVD). Chiar daca imaginile digitale sunt stocate tot pe banda (in cazul casetelor miniDV), calitatea nu se diminueaza dupa mai multe inregistrari.

Lentilele

Calitatea si caracteristicile lentilelor sunt aspecte esentiale. Probabil cel mai important aspect al lentilelor este reprezentat de transfocarea optica (zoom) ce utilizeaza lentile din sticla, iar imaginea rezultata este de calitate superioara. Nivelul de transfocare optica este, de obicei, tiparit in partea laterala a camerei sau a lentilelor. Majoritatea camerelor dispune de transfocare optica 10x, dar exista si camere cu 22x. In majoritatea situatiilor, o transfocare de 10x este satisfacatoare. Daca totusi doriti sa fiti in mijlocul actiunii fara a va apropia fizic de scena desfasurarii acesteia, cautati o camera cu transfocare de minimum 20x sau superioara.

CCD (Charge-Coupled Device) si Rezolutie

O specificatie pe care multa lume o ia ca etalon este densitatea CCD-ului (CCD-ul fiind matricea fotosensibila folosita pentru achizitia imaginii). Tinand cont de aceasta caracteristica, se fac foarte des paralele intre domeniul foto digital si cel video: cu cat camera are mai multi pixeli, cu atat imaginea este de rezolutie mai mare si poza rezultata, mai buna calitativ. Numai ca in domeniul video, rezolutia standardului TV PAL este fixa: 720x576. Un simplu calcul matematic ne arata ca, teoretic, un CCD mai mare decat 415.000 pixeli nu are sens. De fapt, afirmatia este total adevarata numai daca intregul CCD ar fi destinat captarii de imagine in alb-negru sau o singura culoare. Acesta este si motivul pentru care camerele scumpe, din gama profesionala sau semiprofesionala, vin inzestrate cu trei CCD-uri, fiecare de densitate in jur de 400.000 pixeli (cate unul pentru cele trei culori primare: rosu, verde si albastru - separarea facuta in acest mod fiind de preferat, deoarece doar asa culorile sunt captate la modul optim). Pe piata exista deja camere video care au trei CCD-uri, pretul acestora nefiind cu mult ridicat fata de cele cu un singur CCD. Camerele cu un singur CDD pot avea densitate de pixeli mai mare pentru functia de stabilizare (marginea in plus sa fie folosita ca zona de siguranta pentru inlaturat tremuratul mainii) sau sa faca diferite interpolari din care sa rezulte culorile cat mai fidele.

Conectivitate, Transfer si Costuri

Majoritatea camerelor video digitale dispune de port D/V (FireWire sau portul digital de transfer denumit i.Link de Sony), dar, in functie de necesitati, este posibil sa aveti nevoie si de alte porturi. De exemplu, iesirile A/V (Video Complex sau Composite, preferabil tip RCA) sunt utilizate pentru conectarea la tv pentru redare sau la o placa de captura/tuner tv pentru captarea imaginilor pe suport digital. Alte porturi de iesire va permit sa beneficiati de capacitatea camerei de a realiza fotografii (daca e cazul) si sa le transferati prin portul USB sau sa utilizati cablul S-Video (Super-Video, asa-numita SVHS, o mufa cu patru pini dispusi circular - varianta analogica mai buna decat Composite), care va ofera inregistrari de calitate superioara (in general cablu S-Video este asociat pe iesirea A/V). Intrarile A/V nu sunt foarte utile, dar in cazul in care camera dumneavoastra poate accepta semnale video si audio composite de intrare (RCA), puteti utiliza aceste iesiri pentru a salva filmele de pe benzile mai vechi. Transferul imaginilor video capturate catre un mediu de stocare digital (Hard-Disk, CD, DVD) se face in functie de tipul camerei video achizitionate. Pentru majoritatea camerelor ieftine care inregistreaza pe miniDV, transferul necesita ceva cunostinte in manuirea calculatorului si achizitionarea unei placi de captura sau a unui tuner tv capabil de capturi de calitate. Din fericire, exista si cateva modele care te lasa sa descarci inregistrarea video pe hardul computerului, prin cablu USB sau FireWire. Atentie, nu toate camerele video care se conecteaza la computer prin USB pot descarca inregistrarile video. Cele mai multe folosesc legatura USB pentru a functiona pe post de webcam (USB Streaming) sau pentru a descarca doar fotografii in computer.

In cazul camerelor fara posibilitate de transfer video pe USB, costul inregistarii este unul ridicat: pe langa pretul casetei miniDV se adauga costuri suplimentare si timpul petrecut pentru efectuarea capturii. Pentru camerele cu miniDVD, transferul este unul destul de simplu, DVD-ul creat de camera poate fi citit de majoritatea DVD-ROM-urilor din calculatoarele personale, sau daca nu dispunem de un astfel de aparat camera poate fi conectata la PC prin intermediul portului USB 2.0, aceasta functionand apoi ca o unitate DVD. Astfel, costul inregistrarii este destul de mic, adica cel al unui miniDVD de 8 cm. Pentru camerele cu HDD (Hard Disk) sau orice tip de card (SD, MMC, Memory Stick DUO etc.), transferul filmelor realizate se face prin simpla conectare a cablului USB, iar costul inregistrarii este astfel 0.

Ergonomia

In ceea ce priveste ergonomia, o camera digitala poate avea dimensiuni foarte reduse. Ultimele modele permit o compactizare iesita din comun, dar, desi scump, acest avantaj se poate dovedi foarte folositor in excursii si la impachetat bagaje, dar imaginea s-ar putea sa sufere din cauza faptului ca vom misca mult mai mult o camera usoara si mica, imaginea filmata suferind mai mult in acest caz. Tendinta este de a avea un model de dimensiuni cat mai reduse, dar profesionistul din noi s-ar putea trezi frustrat daca ar veni la filmarea unui eveniment cu o camera foarte performanta, dar de marime comparabila cu celularul unui invitat.

Stabilizarea imaginii

Stabilizarea imaginii va ajuta sa evitati "tremuratul camerei", care este inevitabil, chiar daca aveti maini de chirurg. La achizitionarea unei camere video, asigurati-va ca obtineti toate informatiile despre modul in care camera pe care o doriti trateaza stabilizarea imaginii.

O camera video da intotdeauna rezultate direct proportionale cu cantitatea de lumina pe care o reflecta imaginea filmata. Daca in domeniul foto un blitz rezolva de cele mai multe ori satisfacator problema, la camerele video situatia este mult mai problematica: o lampa puternica deranjeaza subiectul filmat, pentru ca emite lumina permanent, ca sa dureze mult timp trebuie sa consume baterii puternice, mari si scumpe, utilizarea camerei nu mai este atat de usoara etc. Daca aveti nevoie de filmari in conditii de luminozitate reduse, cautati o camera video cu functia Night-Shot (Filmare Nocturna) si inainte de achizitionarea acesteia cautati un colt intunecat pentru a testa capacitatea camerei.
×
Subiecte în articol: cameră video camerele