x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum alegi un DVD

Cum alegi un DVD

de Alexandru Trelea    |    16 Noi 2006   •   00:00
Cum alegi un DVD

Sa tinem un moment de reculegere pentru caseta video! Aceasta a disparut treptat de pe rafturile magazinelor de profil, fiind inlocuita de formatul DVD, mult mai incapator si cu o calitate a imaginii imbunatatita. Daca nu vrei sa te complici si te multumesti doar sa vezi filme, un DVD player este suficient.

TEST HARDWARE
Sa tinem un moment de reculegere pentru caseta video! Aceasta a disparut treptat de pe rafturile magazinelor de profil, fiind inlocuita de formatul DVD, mult mai incapator si cu o calitate a imaginii imbunatatita. Daca nu vrei sa te complici si te multumesti doar sa vezi filme, un DVD player este suficient. Daca vrei sa-ti transferi batranele casete VHS pe DVD ori sa inregistrezi emisiunile difuzate atunci cand lipsesti de acasa, ai nevoie de un DVD recorder. Daca recorderul este dotat si cu hard disk, vei face o mare economie de DVD-uri, dar pregateste-te sa scoti cateva mii de lei in plus din cont.
Daca te-am convins sa pleci la cumparaturi, iata cateva criterii care sa-ti faca alegerea mai usoara:
RAPORT CALITATE/PRET. De obicei, cand alegi un DVD player iti stabilesti un buget dedicat cumpararii lui. Dupa stabilirea sumei maxime pe care doresti sa o cheltuiesti, intereseaza-te de caracteristicile fiecarui produs care se incadreaza in acea suma. Nu toate player-ele ieftine isi merita banii, dupa cum nu toate produsele scumpe ofera si facilitati pe masura.
MEDII. Tote DVD player-ele pot reda formatul DVD, insa sunt unele cu facilitati aditionale, ce pot reda atat DVD RW/R, DVD audio, cat si CD, CD RW, casete VHS sau chiar card-uri de memorie SD ori memory stick-uri.
FORMATE. Toate filmele pe DVD sunt encodate cu MPEG2, insa, daca doresti sa vizionezi un film de pe un CD, acesta poate fi encodat cu alt tip de codec. Astfel, este important ca un DVD player sa cunoasca si alte formate, precum XVID sau DIVX. De asemenea, daca ai ocazia, este util sa testezi DVD playerul, pentru a putea vedea daca acesta recunoaste caracterele romanesti din subtitrari, caci nu toate player-ele stiu sa faca acest lucru.
Pe langa redarea formatelor video, un DVD player reda si formate audio, insa pentru a beneficia de aceasta optiune, aparatul trebuie sa cunoasca cel putin encodarile PCM si MPEG1.
CONECTIVITATE VIDEO. Se poate intampla sa cumperi DVD player-ul, sa ajungi cu el acasa, sa vrei sa il conectezi la televizor si sa ai o surpriza. Cablurile nu se potrivesc. Asta presupune sa mai cheltuiesti cateva ore si mai multe zeci de lei pe cabluri si adaptoare. Cel mai simplu este sa verifici inainte ce intrari are (SCART, RCA, s.a.m.d.).
Daca vrei sa redai filmele pe un monitor CRT, DVD player-ul trebuie sa aiba o iesire VGA.
Alaturi de aceste moduri de conectare, DVD player-ul mai poate avea si iesiri S-Video - pentru a-l conecta la un proiector, spre exemplu - sau HDMI, pentru conectarea la aparatele tv compatibile HD (High Definition).
CONECTIVITATE AUDIO. Daca acasa ai un sistem format din doua boxe, esti liber sa alegi orice produs de pe piata, intrucat redarea audio nu va fi o problema. Insa, daca vrei ca sunetele din filmele tale sa fie redate pe un sistem 5.1, trebuie sa te interesezi daca DVD player-ul are iesire pentru acest sistem.
USURINTA IN FOLOSIRE. Este foarte important sa "te intelegi bine" cu DVD player-ul tau si sa ii poti gasi functiile cu usurinta. Pentru a te asigura ca aparatul nu este greu de folosit, cel mai bine este sa ii faci un mic test inainte de a-l cumpara. Pe langa meniul primitor si explicit pe care ar trebui sa il aiba, exista DVD player-e ce ofera si alte facilitati utilizatorului, pentru a-i face folosirea cat mai facila. Astfel, exista aparate ce vin cu o telecomanda universala cu ajutorul careia poti controla atat DVD player-ul, cat si aparatul tv sau sistemul audio.
POSIBILITATE DE INREGISTRARE. Pentru a nu mai pierde emisiunile preferate, producatorii au introdus si optiunea de inregistrare. Astfel, poti sa iti vezi linistit de programul zilnic si sa programezi aparatul sa inregistreze programele favorite, pentru a le putea viziona in timpul liber. Pentru a putea beneficia de aceasta facilitate, trebuie sa alegi un DVD recorder.
Inregistrarile sunt stocate direct pe DVD, insa unele aparate au integrat si un hard disc intern pe care pot fi memorate filmele.
CITITOR DE CARDURI. Exista aparate ce pot citi card-uri SD, dandu-ti astfel posibilitatea de a transpune pozele din aparatul foto direct pe suport DVD. Altele sunt dotate cu port USB si sunt capabile sa redea filme stocate pe un memory stick.
ALTE FACILITATI. DVD player-ele mai scumpe se intrec in a oferi cat mai multe facilitati utilizatorului, care mai de care mai deosebite. Astfel, am intalnit player-e care au incorporat un soft de verificare a sistemului audio 5.1 pentru a testa functionalitatea fiecarei boxe in parte.
LG DVX172
Acest DVD player este foarte rentabil din punct de vedere al raportului calitate/pret. El poate citi atat de pe suport DVD±R/RW, cat si de pe CD-R/RW. Pe langa formatul DVD, acest aparat poate reda CD-uri audio si video, formaturi MP3, dar si WMA sau DIVX. Pentru conectarea video, player-ul LG ofera posibilitatile de legare prin Component Video si Scart, astfel putand sa redea imaginile pe aproape orice tip de aparat tv. In ceea ce priveste conectarea la sistemele audio, player-ul are incorporata o iesire SPDIF, astfel ca se poate conecta si la sisteme 5.1, insa nu in mod direct, ci prin intermediul unui receiver audio care trebuie sa fie echipat cu un decodor digital pe mai multe canale.
Pioneer DV - 490V - S
Modelul propus de PIONEER este capabil sa redea atat formate DIVX si XVID, cat si JPEG, MP3 sau WMA. Un dezavantaj il reprezinta faptul ca nu exista functie de shuffle pentru fisierele MP3. DVD player-ul este capabil sa redea filme stocate atat pe DVD±R/RW, dar si pe CD-R/RW. Din punct de vedere al conectivitatii video, exista iesiri atat Component Video cat si Scart, iar in cazul conectarii la sistemul audio, aceasta se poate realiza prin intermediul unei legaturi SPDIF. Pe langa iesirile clasice pentru video si audio, acest aparat beneficiaza si de o iesire HDMI pentru filmele HD, un format neintrodus inca, dar care va deveni standardul in domeniu foarte curand datorita calitatii sporite a imaginilor si a sunetelor.
Thomson DTH - 250E
Un DVD player care m-a impresionat! Cu un pret atat de accesibil, ofera imagini de o calitatea foarte buna. Pana acum nu am reusit sa il incurc cu nici un format - citeste tot: DVD WMA, MP3 si DVD-MP3, XVID, DIVX, MPEGISO, DVD-MPEGISO si JPEG. Nu are nici un fel de probleme in a citi DVD±R/RW, orice marca ar fi acesta si se descurca bine si cu CD-R/RW. I-am gasit un singur defect: in cazul filmelor codate dupa standardul DIVX, subtitrarile sunt foarte mici, asa ca daca aveti probleme cu vederea, s-ar putea sa va supere acest lucru. De asemenea, tot in aceasta situatie subtitrarile pot iesi in afara ecranului sau se pot suprapune.
Sony dual recorder - RDR - GX220S
Pe langa faptul ca poate scrie si citi DVD±R/RW, modelul introdus de Sony anul acesta poate citi, dar si inregistra DVD-uri dual layer. Astfel, timpul de inregistrare poate fi extins pana la 14 ore, cu o calitate redusa a imaginilor, bineinteles. Daca ai ajuns mai devreme acasa, in timp ce programul tau preferat inca ruleaza si este inregistrat, dar nu mai ai rabdare sa astepti incheierea lui pentru a-l urmari, poti activa functia Chasing Playback. Aceasta iti permite sa vezi o inregistrare de la inceputul ei, in timp ce ea este in continuare transpusa pe DVD. Player-ul are incorporata tehnologia dezvoltata de Sony: Precision Cinema Progressive ce transpune imaginile pixel cu pixel pentru o imagine cat mai bine definita.
Philips recorder - DVDR3300H
Cu un hard disc de 80GB, acest recorder poate inregistra pana la 130 ore la calitatea standard si 16 ore la o calitatea a imaginilor foarte buna. Un dezavantaj major pe care il prezinta acest aparat este reprezentat de faptul ca nu ai posibilitatea de a inregistra direct pe DVD: trebuie mai intai sa inregistrezi pe HDD si apoi sa transpui pe format DVD. O alta trasatura ce mi s-a parut ciudata este faptul ca trebuie sa introduci o ora de la care sa porneasca inregistrarea, altfel nu vei avea nici un succes. Iar daca vrei sa sari peste pauzele publicitare, ia-ti gandul, caci acest lucru este imposibl, singurul efect al butonului "Pause" fiind intreruperea programului tv.
DK DVD367
Acest player m-a atras cel mai mult datorita designului deosebit. El sfideaza tiparele de pana acum, in care DVD player-ele sunt slim si cu o inaltime cat mica, propunand o versiune tower. Aceasta poate avea o aplicatie practica, forma fiind ideala pentru plasarea aparatului in spatii inguste. Dimensiunile modelului 367 sunt: 29cm x 24cm x 10cm. Player-ul isi fce constiincios treaba: citeste atat DVD±R/RW, cat si CD-R/RW. Poate interpreta formatele HDCD si MP3. Un dezavantaj este reprezentat de faptul ca nu stie sa interpreteze fisiere codate dupa standardul DIVX. Pentru conectarea cu mediile video si audio beneficiaza de iesiri Scart, SPDIF, optica sau video.
Philips PET 725
Calatoriile lungi sunt extrem de plictisitoare si obositoare. Insa daca ai un PET725, poti face ca timpul pana la destinatie sa treaca mai repede si intr-un mod mult mai placut. Acest produs realizat de Philips este un DVD player portabil, cu dimensiunile de 193 x 33 x 170 mm si o greutate de numai 850g. Bateriile iti ofera o autonomie de pana la 4 ore, insa poti conecta acest player si la priza din automobil. Pe langa faptul ca este mic, PET725 este si destul de destept, el putand citi atat DVD-uri, cat si CD-uri, si poate reda fisiere comprimate cu XVID, MPEG4, Dolby Digital, MP3, WMA. In pachetul produsului vei gasi o trusa de calatorie formata din husa, adaptor pentru priza auto si o telecomanda tip card de credit.
Kenwood - DVF - 3200 - S
DVF-3200-S este un produs ce se adreseaza utilizatorilor care vor sa vizioneze filmele, dar care nu au pretentii la functii neobisnuite sau foarte avansate. El poate reda filmele comprimate cu XVID, dar si cu DIVX si chiar imaginile in format JPEG. In plus, in ceea ce priveste partea audio, recunoaste fara probleme formatele MP3 si WMA. Pentru a se conecta atat la un display, cat si la un sistem de boxe, DVF-3200-S dispune de numeroase iesiri, printre care o mufa SPDIF, un conector Scart, o iesire Dolby Digital si una Composite Video. Aparatul se descurca sa citeasca DVD±R/RW, dar si CD-R/RW si are o functie interesanta de Slow Motion Playback.
Vortex 290
Cel mai ieftin player pe care l-am avut spre testare. Cu toate acestea, pot spune ca s-a descurcat onorabil in anumite privinte. Dispune de numeroase iesiri pentru conectarea atat video, cat si pentru sistemul audio: Scart, VGA, S-Video, Composite video, SPDIF, optica cat si iesire directa pentru a conecta sistemul de boxe 5.1. O problema destul de mare o reprezinta faptul ca, desi poate citi filme encodate cu Xvid, nu le afiseaza clar. Mai exact, in cazul CD-ului nostru de test, a afisat o imagine cu tente verzui si foarte sacadata. Pe langa aceste poticniri in citirea anumitor formate, aparatul nu a avut probleme in a recunoaste caracterele romanesti din subtitrari, afisandu-le cu o claritate buna.
Philips DVP 3040
DVP3040 este modelul ideal pentru un utilizator fara mari pretentii, care cauta un simplu player ce isi indeplineste bine sarcinile. Pretul bun si functionalitatea mai mult decat satisfacatoare sunt avantajele acestui produs. Player-ul nu incarca singur subtitrarea care coincide cu numele filmului, ci lasa utilizatorul sa si-o aleaga. Recunoaste caracterele specifice limbii romane si de asemenea poate reda fisiere codate in formatul XVID. Pentru conectarea la boxe exista doar o iesire digitala, iar volumul nu poate fi reglat din telecomanda. Surpriza neplacuta a fost ca modelul testat nu a venit cu nici un fel de cablu de conectare la un aparat tv, asa ca faceti bine si intrebati inainte de cumparare!
Panasonic DVD - S52
Modelul S52 face o impresie foarte buna, intrucat dispune de o multime de setari cu care te poti juca pentru a-ti face experienta vizionarii unui film cat mai placuta. Pe langa faptul ca interpreteaza foarte bine caracterele romanesti din subtitrari, are un soft integrat pentru testarea si reglarea cat mai fina a sistemului de boxe 5.1. Playerul cunoaste atat formatele clasice de encodare a filmelor, cat si mai nou introdusul HDMI. Pentru conectarea sistemului audio dispune de iesiri digitale si optice, dar si de mufe pentru conectarea directa a sistemului 5.1. Ce nu mi-a placut este faptul ca telecomanda este dedicata exclusiv aparatului, si astfel nu poti controla nici macar volumul sunetului.
Panasonic DVD - S42
S42 este un model cu o comportare destul de buna in redarea filmelor. Dispune de iesiri component video, scart, video, S video, cat si SPDIF. Nu exista iesire directa pentru sistemul 5.1, conectarea cu acesta realizandu-se prin intermediul legaturii SPDIF. In ceea ce priveste subtitrarile, s-a descurcat destul de bine, insa pentru a recunoaste toate caracterele romanesti, tot timpul este nevoie sa te mai joci cu setarile aparatului. Daca nu faci acest lucru, va recunoaste numai unele caractere. Ca o trasatura interesanta, atunci cand vizionati un film la ore tarzii, puteti activa modul Night Sound ce accentueaza portiunile din coloana sonora ce se aud mai incet.
Panasonic DMR - ES35V
Creatorii de modele de la Panasonic s-au gandit ca totusi vremea casetelor video nu este de tot apusa astfel ca au incorporat pe acest DVD recorder si un video-recorder. Sau poate vor sa ne faca sa le aruncam la cos dupa ce le-am trecut pe DVD. Astfel, ai posibilitatea sa inregistrezi atat pe DVD, cat si pe suport VHS, sau poti transfera filme de pe VHS pe DVD. Totusi, nu ai posibilitatea sa inregistrezi si pe DVD, si pe VHS, in acelasi timp. Atunci cand inregistrezi, nu ai optiunea de multi-session, astfel ca atunci cand ai finalizat o inregistrare, nu mai poti adauga si altceva pe disc. Ai insa optiunea de pauza, pentru a evita momentele publicitare. Atentie insa! Aceasta optiune nu este valabila cand copiezi o caseta pe DVD, sau viceversa.
Panasonic DMR - EH55
Cu foarte multe facilitati oferite, DMREH55 este un produs destul de costisitor, insa performantele sunt pe masura. Acest aparat este un DVD player, DVD recorder si cititor de carduri SD, toate la un loc. Cu un hard disc de 160GB, poate inregistra pana la aproximativ 73 de ore la calitatea cea mai buna si peste 200 de ore la o calitate mai scazuta a imaginilor. Slotul pentru card SD ofera posibilitatea copierii pozelor pe format DVD. Pe langa o multime de moduri de conectare - scart, SPDIF, optic, acest model dispune si de un cooler extern pentru racirea aparatului. Claritatea imaginilor este foarte buna si, de asemenea, afisarea caracterelor romanesti din subtitrari se realizeaza cu exactitate.
Panasonic DMR - ES15
Recorder-ul oferit de Panasonic are un design extrem de simplu, dar o functionalitate destul de buna. Poate recunoaste destul de multe formate: MP3, DIVX, JPEG, si poate reda filme atat de pe DVD±R/RW, dar si de pe CD-R/RW. Calitatea imaginilor inregistrate este foarte buna insa uneori meniul pare complicat de folosit. Din punct de vedere al conectivitatii sta destul de bine, beneficiind de iesiri Scart, doua iesiri SPDIF cu cablu inclus in pachetul produsului, terminale Component Video sau S-Video. O functie interesanta este cea de Flexible Recording, ce permite ajustarea automata a calitatii cu care inregistreaza, pentru a asigura ca restul inregistrarii va intra pe spatiul liber ramas pe disc.


Cum am facut testul

Pentru a vedea care DVD player este cel mai cel, m-am inarmat cu o multime de DVD-uri si CD-uri. Astfel, pentru fiecare aparat in parte am rulat un DVD original, pentru a observa calitatea imaginii si a sunetelor. Apoi am facut copii ale aceluiasi DVD, dar comprimate in mod diferit: unele cu XVID si altele cu DIVX - formatele cele mai uzuale. De asemenea, am testat si redarea unui film cu subtitrare in limba romana de pe un CD RW, cat si citirea unui CD cu MP3.
Pentru a testa acuratetea imaginilor, cat si tipurile de iesiri video am conectat la playere, acolo unde a fost posibil, mai multe tipuri de display-uri: un aparat tv destul de vechi ce are numai o intrare Scart, un proiector si un monitor LCD.
Setari. Un alt punct de interes in realizarea acestui test a fost reprezentat de claritatea cu care sunt afisate subtitrarile si posibilitatea de recunoastere a caracterelor romanesti. Astfel am observat ca sunt unele playere cu probleme la subtitrare si unele carora trebuie sa le aplici setari suplimentare pentru a putea recunoaste toate caracterele limbii romane.
In cazul aparatelor cu posibilitate de inregistrare am folosit toate functiile de care acestea dispun: acolo unde a fost cazul am inregistrat pe hard disc, am realizat inregistrari atat pe DVD, cat si pe suport VHS, acolo unde acesta a fost prezent. De asemenea, am transferat un film vechi de pe caseta VHS pe DVD si am observat cu placuta surprindere o imbunatatire a calitatii imaginii.
In afara acestor caracteristici tehnice am descusut fiecare meniu in parte, pentru a-mi putea da seama cat de usor este de folosit, ce functii deosebite ofera si cu ce setari ai posibilitatea sa te joci.

×