x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum functioneaza un GPS

Cum functioneaza un GPS

20 Apr 2006   •   00:00
TEST HARDWARE - INFORMATII TEHNICE
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au cautat noi metode de masurare a distantei si a pozitiei lor pentru a putea calatori mai usor. Astfel, de la pozitionarea dupa constelatii, pana la busola si acum la GPS s-au facut progrese foarte mari, datorita tehnologiei mereu in dezvoltare.

Primul sistem de navigare prin satelit a fost testat pentru intaia data in 1960. Folosind un sistem de cinci sateliti, acesta putea fixa o pozitie aproximativ o data pe ora.

Actualul sistem, dat spre folosinta publicului larg in anul 2000, se foloseste de un set de 24 de sateliti, cel mai vechi dintre acestia fiind lansat in 1989. Aceste stele artificiale sunt utilizate pentru a calcula pozitionarea diverselor obiecte, atat fixe, cat si mobile, cu o acuratete de cativa metri.

Pentru a indica o locatie exacta este necesara gasirea a cel putin trei sateliti, masurandu-se dinstanta pana la fiecare dintre ei. In geometrie, daca stii distanta pana la un anumit punct, pozitia acestuia se afla undeva pe sfera de raza egala cu distanta respectiva. Acelasi principiu este folosit si de aparatele GPS, care, masurand trei distante, determina pozitia ca aflandu-se in unul din cele doua puncte de la intersectia celor trei sfere. Cum unul dintre puncte este situat de obicei la o distanta considerabila de pamant, prin procesul de eliminare, se gaseste locatia obiectului dorit.

Procedura descrisa mai sus presupune faptul ca aparatul GPS, pentru a putea gasi distantele necesare, cunoaste in fiecare clipa pozitia satelitilor in spatiu. Acest lucru este posibil, deoarece fiecare satelit este lansat pe o orbita prestabilita, iar fiecare receptor GPS stocheaza in memorie locul unde ar trebui sa se afle satelitii in fiecare moment.

Fiecare aparat GPS trimite un semnal catre un satelit si inregistreaza timpul necesar acestui semnal sa ajunga la destinatie. Luand viteza semnalului ca fiind viteza luminii si folosind principiul fundamental al fizicii: distanta este egala cu viteza inmultita cu timpul, se afla distanta dintre satelit si receptor. Aceasta teorie nu este insa atat de simplu de realizat in practica, deoarece masurarea timpului presupune sincronizarea perfecta a GPS-ului cu satelitul tinta.

Ne intoarcem la geometrie: se ia un al patrulea satelit catre care se masoara distanta, iar daca exista o nesincronizare de timp intre sateliti si aparat, cea de-a patra sfera cu raza cat distanta nu va intersecta unul din cele doua puncte obtinute numai cu ajutorul primilor trei sateliti. Procesorul receptorului GPS face o ajustare a ceasului sau intern pentru ca cele patru sfere sa se intersecteze intr-un punct. Aceasta ajustare se face periodic si astfel se obtine o pozitionare exacta.

  • 1. Antena trebuie sa fie cel putin Sirf 2, de preferat Sirf 3, pentru o receptie cat mai buna
  • 2. Durata de viata a bateriei trebuie sa fie mai mare de 4 ore
  • 3. Ecranul este bine sa fie touch screen pentru o utilizare cat mai eficienta. Cu cat acesta este mai mare, cu atat mai bine
  • 4. Greutate cat mai mica si o marime care sa nu incomodeze utilizarea
  • 5. Atentie la pret! Uneori chiar daca un produs este mai scump, acesta poate avea incluse in pret diferite harti si accesorii
  • 5. Harta cat mai exacta si cu cat mai multe puncte de interes
  • 6. Slot de card util pentru stocarea a cat mai multe harti, muzica si alte aplicatii in cazul in care acestea sunt suportate de aparat
  • 7. Taste ergonomice cu functii pe care le puteti predefini
  • 8. De ajutor este si prezenta unui joystick
  • 9. In cazul achizitionarii unui PDA, este recomandat ca sistemul de operare sa fie Windows Mobile 2005
  • 10. Un car kit usor de manevrat si instalat pe bord sau parbriz
  • 11. Un difuzor cat mai clar si mai puternic, de preferat sa existe o tasta de volum

    Pentru a determina coordonatele pe glob, un sistem GPS trebuie sa comunice cu satelitii. Cu cat are "vedere" directa catre mai multi sateliti, cu atat eroarea sa este mai mica.
  • ×
    Subiecte în articol: distanţa