TEST HARDWARE - INFORMATII TEHNICE
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au cautat noi metode de masurare a distantei si a pozitiei lor pentru a putea calatori mai usor. Astfel, de la pozitionarea dupa constelatii, pana la busola si acum la GPS s-au facut progrese foarte mari, datorita tehnologiei mereu in dezvoltare.
Primul sistem de navigare prin satelit a fost testat pentru intaia data in 1960. Folosind un sistem de cinci sateliti, acesta putea fixa o pozitie aproximativ o data pe ora.
Actualul sistem, dat spre folosinta publicului larg in anul 2000, se foloseste de un set de 24 de sateliti, cel mai vechi dintre acestia fiind lansat in 1989. Aceste stele artificiale sunt utilizate pentru a calcula pozitionarea diverselor obiecte, atat fixe, cat si mobile, cu o acuratete de cativa metri.
Pentru a indica o locatie exacta este necesara gasirea a cel putin trei sateliti, masurandu-se dinstanta pana la fiecare dintre ei. In geometrie, daca stii distanta pana la un anumit punct, pozitia acestuia se afla undeva pe sfera de raza egala cu distanta respectiva. Acelasi principiu este folosit si de aparatele GPS, care, masurand trei distante, determina pozitia ca aflandu-se in unul din cele doua puncte de la intersectia celor trei sfere. Cum unul dintre puncte este situat de obicei la o distanta considerabila de pamant, prin procesul de eliminare, se gaseste locatia obiectului dorit.
Procedura descrisa mai sus presupune faptul ca aparatul GPS, pentru a putea gasi distantele necesare, cunoaste in fiecare clipa pozitia satelitilor in spatiu. Acest lucru este posibil, deoarece fiecare satelit este lansat pe o orbita prestabilita, iar fiecare receptor GPS stocheaza in memorie locul unde ar trebui sa se afle satelitii in fiecare moment.
Fiecare aparat GPS trimite un semnal catre un satelit si inregistreaza timpul necesar acestui semnal sa ajunga la destinatie. Luand viteza semnalului ca fiind viteza luminii si folosind principiul fundamental al fizicii: distanta este egala cu viteza inmultita cu timpul, se afla distanta dintre satelit si receptor. Aceasta teorie nu este insa atat de simplu de realizat in practica, deoarece masurarea timpului presupune
sincronizarea perfecta a GPS-ului cu satelitul tinta.
Citește pe Antena3.ro
| |
|