x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cyber – terorismul

Cyber – terorismul

de Alexandru Radescu    |    26 Mar 2008   •   00:00
Cyber – terorismul

De peste cinci ani, la Arizona University funcţionează cel mai complex sistem cunoscut de monitorizare a site-urilor considerate teroriste şi extremiste. În era web 2.0, conţinutul de acest gen a proliferat.

De peste cinci ani, la Arizona University funcţionează cel mai complex sistem cunoscut de monitorizare a site-urilor considerate teroriste şi extremiste. În era web 2.0, conţinutul de acest gen a proliferat.

 

Mai sunt puţine zile până Summit-ul NATO şi măsurile de securitate se răsfrâng în toate sfe­rele vieţii sociale. Spectrul terorist pune în alertă atât mediul “fizic” cât şi pe cel “virtual”. Departamentele care se ocupă de cyber-infracţionalitate din fiecare ţară fac rapoarte peste rapoarte, iar unele informaţii ajung chiar la “Dark Web”. Este vorba de gigantul proiect de monitorizare a activităţilor tero­riste şi extremiste în cyber-space, găzduit de Arizona University. Sunt deja cinci ani de când “Webul Întunecat” strânge informaţii de pe site-uri, forumuri, chat-rooms etc. Dacă în 2006, Dr. Gabriel Weimann (Universitatea din Haifa) spunea că există aproximativ 5.000 de site-uri teroriste, cercetătorii implicaţi în “Dark Web” estimează că în prezent numărul site-urilor de acest gen a ajuns la 50.000. Factorul care a contribuit masiv la explozia (sic!) site-urilor considerate periculoase este trecerea în era web 2.0 (conţinut video, bloguri, lumi virtuale). Totuşi, informaţia colectată şi stocată în prezent este adunată de pe 11.000 de site-uri, majoritatea fiind în engleză, arabă, spaniolă.

 

PĂIANJENI ŞI ABUZURI. Softuri speciale (“păianjeni”) dezvoltate de cercetătorii implicaţi în proiect colectează automat orice tip de fişier, indiferent dacă este vorba de un site cu sau fără parolă. Modul în care se face strângerea de informaţii de pe situri poate da naştere la abuzuri având în vedere că se analizează şi “psihologia” autorului de text. Se urmăreşte dacă în corpul textului sunt cuvinte care trimit la violenţă, mânie, rasism etc. De asemenea, pe baza unei stereotipii de limbaj sunt urmăriţi pe net numeroşi autori “anonimi”.

 

alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT