x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Da o raita prin Targul Viitorului

Da o raita prin Targul Viitorului

31 Aug 2004   •   00:00

Masina de curse electrica, robotelul-tantar, camera digitala ce poate fi purtata la deget sau robotul care stie sa stea in cap au putut fi admirate pana ieri la Targul Viitorului de la Tokyo.

CRISTIAN IONITA

Exponatul care a lasat pe toata lumea cu gura cascata a fost Motor Triathlon Race Car, pe scurt MTRC, produsa de gigantul auto Toyota. A fost creata pentru a putea "alerga" in trei medii diferite (de aici i se trage numele de Triathlon). Prin urmare, se descurca la fel de bine pe pista de curse, pe strazile inguste ale unui oras sau pe drumurile forestiere.

Masina de doua locuri este dotata cu un sistem de propulsie revolutionar, alimentat de o celula de combustibil (fuel cell) ce produce electricitate. Fiecare roata este dotata cu un motor electric, iar suspensiile sunt controlate electronic. Printre multe altele, masina viitorului se poate mandri ca nu degaja in atmosfera nici un fel de substanta poluanta.

ROBO-TANTARUL. Cantareste cateva grame si poate zbura pana pe acoperisul unei cladiri inalte in doar cateva secunde. Se naste o intrebare fireasca: la ce le-ar putea folosi un robot care seamana atat de mult cu un tantar. Parintii sai de la Seiko Epson spun ca FR-II poate transmite la distanta imagini capturate de o camera video putin mai mica decat gamalia unui ac si ca poate fi controlat printr-o telecomanda Bluetooth. Asta inseamna ca robotelul zburator se poate strecura nevazut pe langa teroristi pentru a vedea unde tin ostaticii sau poate intra printr-o crapatura ingusta din peretele daramat care blocheaza trecerea echipei de salvare.

CAMERA-MANUSA. Cei de la Fuji au venit la targ pentru a se mandri cu o camera digitala de forma unei manusi, botezata PT-03. Aceasta introduce conceptul de "sign operation camera" - adica este suficient sa-i faci semn cu degetul pentru a face o poza. Nu e nici o gluma: camera poate fi purtata pe mana si permite utilizatorilor sa filmeze sau sa faca poze printr-o simpla miscare de aratator.

ROBOTELUL NASTRUSNIC. Hoap-2 a eclipsat toate celelalte trasnai costisitoare, cu care se joaca doar oamenii mari. Nu a existat copil care sa nu intrebe: "Mami, cand imi cumperi si mie unul?". "Jucaria" celor de la Fujitsu stie sa joace fotbal, sa faca tumbe, deseneaza si poate fi conectata foarte usor la un computer.

EXPOZITIE

Intre 27 si 30 august, la Tokyo au fost expuse cele mai indraznete creatii high-tech ale acestui an. Future Creation Fair este o expozitie organizata de Institutul Japoniei pentru Inventii si Inovatii (pentru a sarbatori 100 de ani de la infiintare). Prin acest eveniment, japonezii doresc sa "dezvolte creativitatea tinerei generatii din intreaga lume si sa atraga publicul catre noile tehnologii".

FOTO

ADMIRATIE. Hoap-2 cantareste 7 kilograme, are 50 de centimetri inaltime si stie sa faca o gramada de nazdravanii

PROTOTIP. O masina de curse ultimul racnet

MINUSCUL. FR-II este cel mai mic robot zburator din lume
×
Subiecte în articol: IT