Un raport Kingston Technology arata ca organizatiile raman neglijente cand vine vorba de securizarea dispozitivelor USB, desi admit existenta pericolelor inerente si a consecintelor negative implicate. Institutul Ponemon a pornit o cercetare la solicitarea Kingston, pentru care au fost chestionati aproximativ 3000 de specialisti IT si dezvoltatori software de solutii de securitate care lucreaza la diverse companii din Europa.
Chiar daca 68% dintre cei chestionati spun ca in organizatiile unde lucreaza exista o politica de utilizare a stick-urilor USB, mai putin de jumatate dintre acestia recunosc ca nu li se impun masuri de securizare precum utilizarea unor parole, blocarea dispozitivelor USB, scanarea impotriva virusilor etc.
"Informatiile stocate pe dispozitivele USB ar trebui securizate prin implementarea unor politici care sa permita stocarea, descarcarea si distribuirea datelor doar intre persoanele autorizate. In caz contrar, compania se poate confrunta cu o serie de consecinte negative, cum ar fi probleme de administrare a conformitatii, posibile amenzi, pierderi financiare si de imagine', declara Gabriel Gidea, director de dezvoltare Kingston Technology pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.
Cercetarea a mai aratat ca 48% dintre cei chestionati considera informatiile confidentiale stocate pe dispozitivele USB o prioritate pentru companie, in timp 63% dintre acestia considera ca scurgerile de informatii sunt cauzate de instrainarea stick-urilor USB.
Studiul a vizat organizatii din Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Olanda, Norvegia, Polonia, Elvetia si Marea Britanie si a fost realizat in perioada mai-spetembrie 2011.