x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Detectorul de minciuni se mai insala

Detectorul de minciuni se mai insala

de Mihai Manole    |    01 Feb 2007   •   00:00
Detectorul de minciuni se mai insala
EVENIMENT > Test de sinceritate
Conversatiile online sunt privite de multi cu scepticism din cauza faptului ca nu poti avea incredere in veridicitatea celor spuse de interlocutor. Acum, acest neajuns este pe cale sa fie indepartat. Un program de detectare a minciunilor pe internet a fost inventat de israelieni. Directorul companiei producatoare, BATM Advanced Communications, a povestit un test inedit trecut de noul soft, avand ca mostra discursul lui Bill Clinton referitor la relatia acestuia cu Monica Lewinsky. Cand spune ca nu a avut relatii sexuale cu aceasta, acul detectorului o ia razna.  

IN CAUTAREA ADEVARULUI Dupa incheierea unei intelegeri cu operatorul de telefonie prin internet Skype, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, serverul companiei a cedat de cinci ori din cauza cererilor numeroase de descarcare a programului, disponibil gratuit pe http://www.kishkish.com/liedetector si compatibil cu versiunea 3.0 a Skype. Detectorul monitorizeaza nivelul de stres din vocea subiectului. Analiza de acest tip este o tehnologie disputata care inregistreaza amplitudinea trepidatiilor vocii. Cel care este supus acestui detector trebuie sa vorbeasca circa 15 secunde pentru calibrarea vocii. Apoi aparatul ii indica celui care il monitorizeaza, prin intermediul unui ac sau al unor leduri, cat de stresat este partenerul de conversatie.  

EFICIENTA INDOIELNICA Exista multe nemultumiri legate de eficienta acestui instrument, dar reprezentantii producatorului sustin ca, atat timp cat acest program este utilizat pentru amuzament, este natural ca parametrii de stres sa nu fie relevanti. Compania israeliana sustine ca produsul a fost testat de o companie de asigurari care a raportat un nivel de acuratete de 90%. De asemenea, exista solicitari de adaptare a acestui program venite din partea politiei si chiar din partea unor fosti spioni rusi.
Detectorul ii avertizeaza pe utilizatori ca sunt subiecti ai acestui tip de monitorizare, pentru evitarea unor probleme cu justitia.
Realizatorii acestui soft au in vedere lansarea unui "Dragostemetru" (Love-o-metre), care sa masoare sentimentele pe web. Se asteapta ca in Franta sa aiba cel mai mare succes.  

DETECTORUL IN TESTE
Reprezentantul companiei KishKish, Alex Rosenbaum, in varsta de 32 de ani, testeaza noul detector de minciuni intr-o conversatie pe Skype
M-am supus si eu unui test cu detectorul de minciuni. Am decis la sfarsit sa nu ma incred in indicatiile aparatului si sa il tratez ca pe un instrument de amuzament. Cu regret, e drept, pentru ca daca i-as fi dat credit ar fi insemnat ca am castigat la loterie. Cand am spus ca m-am nascut in Africa, detectorul a semnalat ca e o minciuna. Am crezut ca si-a revenit. Am spus apoi ca sunt roman, programul avea ceva impotriva, am spus ca tocmai am iesit din inchisoare, aparatul imi dadea dreptate. Nu prea le-a nimerit: nu am fost in inchisoare si, da, sunt roman. Nu m-a crezut nici cand am zis ca suntem in ianuarie, mi-a dat in schimb dreptate ca suntem in UE si ca Bucuresti este capitala Romaniei. Am aplicat si un set mai "impersonal" de minciuni, de mai multe ori: pamantul este un cub, saptamana are trei zile, Marea Neagra are apa cu gust de lapte. Rezultatele au variat. Puteai obtine o confirmare sau o infirmare, in functie de ruperea de ritm din tonalitatea vocii. In plus, zgomotul ambiental influenteaza foarte mult reactia aparatului. In timpul conversatiei, de exemplu, am lasat sa "vorbeasca" in locul meu o rata simpatica de plus care canta o melodie. Rezultatul? Uneori mintea, uneori spunea adevarul (rata, bineinteles). Caracterul premeditat al raspunsurilor, dat de natura testului efectuat, a afectat in mod sigur relevanta vocii folosite. Insa comportarea programului are, in mod sigur, problemele ei.

×
Subiecte în articol: detectorul