x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dezbatere - Calomnia pe internet

Dezbatere - Calomnia pe internet

de Alexandru Radescu    |    15 Mar 2006   •   00:00
Dezbatere - Calomnia pe internet

Postarea de comentarii calomnioase sau insultatoare pe internet sub "masca anonimatului" s-ar putea sa nu mai tina. Furnizorii de servicii ar putea fi obligati sa dezvaluie identitatea utilizatorilor in anumite situatii.

Ca intenetul nu mai este un spatiu al libertatii "cu aproximatie" au aflat-o multi utilizatori, din toate retelele si din toate continentele. Capcanele infractionale si morale pandesc pe la colturile multor site-uri, iar viata privata nu mai exista din clipa primului "click". In curand "calomnia virtuala" , s-ar putea sa aduca o pata la cazier. Faptul ca te poti folosi de un pseudo-anonimat, cand postezi anumite comentarii insultatoare, s-ar putea sa nu te scape de tribunal (lasam la o parte jongleriile tehnologice prin care sa-ti pierzi urmele pe internet).

Sa dam doar exemplul comentariilor care apar in versiunile online ale publicatiilor tiparite, la unele articole. Uneori se intampla sa curga cu insulte sau calomnii la adresa redactorului sau a vreunui personaj din materialul respectiv. Multe redactii prefera sa stearga comentariile care nu respecta regulilele bunului-simt, asta cand nu se "umbla" la IP-ul curajosului internaut.

DEZBATERI. In Israel este o puternica dezbatere pe aceasta tema, pornind de la niste comentarii considerate calomnioase, aparute la un articol de pe site-ul Haaretz. Pe scurt, o doamna a mers la tribunal pentru a formula o cerere catre ISP pentru a afla cine a postat anumite comentarii la adresa sa. Erau niste acuze care ii stirbeau demnitatea, imaginea publica. In timp ce judecatorii iau in calcul cererea doamnei calomniate, aparatorii libertatii internetului au ripostat.

"Sa postezi comentarii in mod anonim pe internet nu poate sa aduca atingeri imaginii unei persoane. Seamana cu o conversatie in parc sau cu un schimb de injuraturi intre doi soferi si nu cu o publicare in sensul sau traditional", spune juristul Yuval Karniel, citat de Haaretz.

Un alt jurist, Nimrod Kozlovsky, a spus ca din punctul de vedere al internautilor, comentariile reprezinta o "zona" in care regulile jocului nu se aplica, dar internetul nu este un spatiu aflat in afara legilor.
×
Subiecte în articol: IT