x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dezbateri publice în investigaţia cartelelor prepay

Dezbateri publice în investigaţia cartelelor prepay

20 Oct 2011   •   13:21

Consiliul Concurentei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate Payzone, PayPoint Sercices si PayUp, distribuitori ai Orange Romania, implicati intr-o investigatie privind o posibila intelegere pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila.

"Astfel, Payzone, PayPoint Services si PayUp propun criterii avand ca obiectiv cresterea gradului de transparenta in ceea ce priveste selectia subdistribuitorilor de produse preplatite de telefonie mobila. Prin angajamentele propuse se urmareste inlaturarea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2009, la declansarea investigatiei privind o posibila intelegere intre Orange Romania si distribuitorii sai de a nu vinde societatii Proton Tehnologies produse preplatite Orange de telefonie mobila", se arata intr-un comunicat al institutiei.

"Procedura angajamentelor reprezinta un instrument nou in activitatea noastra, dar folosit cu succes la nivel european. In acest fel, incercam sa rezolvam cu rapiditate si eficienta o problema survenita ca urmare a unui comportament anticoncurential", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Dupa analiza observatiilor formulate de catre terti, Consiliul Concurentei poate sa solicite partilor modificarea propunerilor si poate sa decida acceptarea sau respingerea angajamentelor.

Angajamentele partilor sunt monitorizate pe o perioada stabilita prin decizie a Consiliului, verificarea indeplinirii acestora fiind realizata de catre autoritatea de concurenta sau de catre un mandatar desemnat in acest sens.

In cazul neindeplinirii angajamentelor, compania poate fi sanctionata cu amenda de pana la 10% din cifra de afaceri. Pe parcursul procedurii Consiliul poate redeschide la cerere sau din oficiu investigatia, daca se constata anumite nereguli.

La sfarsitul lunii septembrie, pe site-ul institutiei (www.consiliulconcurentei.ro) au fost publicate si angajamentele propuse de Orange, Vodafone, Cosmote si de distribuitorii directi ai acestora pentru inlaturarea ingrijorarilor concurentiale ce au condus la declansarea unei alte investigatii avand ca obiect fixarea pretului de revanzare, impartirea pietei si instituirea unor obligatii de neconcurenta intre cei trei operatori de telefonie mobila si distribuitorii acestora.

×