x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Documente nefalsificabile

Documente nefalsificabile

de Cristian Ionita    |    11 Aug 2005   •   00:00
Documente nefalsificabile

Un nou sistem de autentificare recunoaste daca un document este autentic scanand suportul pe care a fost tiparit.

Cercetatorii englezi au construit un sistem de scanare laser a documentelor capabil sa demaste chiar si cei mai abili falsificatori. Marele avantaj: pretul securizarii este foarte mic.

Dispozitivul se bazeaza pe faptul ca materialele precum hartia, plasticul, metalul sau ceramica au o "amprenta" unica. Scaneaza denivelarile microscopice aparute pe suprafata materialului, apoi inregistreaza schema dupa care apar imperfectiunile. Iar imperfectiunile microscopice ale unui material sunt imposibil de replicat pe un alt suport. Tehnologia a primit numele de LSA (Laser Surface Authentification).

AMPRENTA. Imperfectiunile microscopice de pe suprafata documentelor, cardurilor de plastic sau chiar ambalajul produselor formeaza o amprenta unica, spun cercetatorii londonezi de la Imperial College, citati de BBC.

Prin urmare, securizarea documentelor devine mult mai ieftina prin aceasta tehnologie. "Codul" hartiei sau plasticului pe care au fost tiparite este unic pentru fiecare document si poate fi citit folosind un scanner laser portabil si ieftin. Metoda poate fi folosita pentru securizarea pasapoartelor, cartilor de identitate, cardurilor bancare, bancnotelor si chiar CD-urilor sau DVD-urilor. Nu este nevoie de chip-uri, holograme sau cerneala speciala. Este ca si cum laserul ar citi AND-ul unic al diferitelor materiale.

Cercetatorii de la Imperial College si Durkham University au proiectat o raza laser pe diverse materiale si au folosit un scanner pentru a inregistra felul in care raza este reflectata de suprafata. Cum fiecare suprafata este unica, reflexia laserului este unica.

In cazul pasapoartelor, acestea pot fi scanate inainte de a fi inmanate posesorului. Codul hartiei este inregistrat intr-o baza de date. De fiecare data cand posesorul pasaportului este verificat, hartia documentului este comparata cu inregistrarea initiala.
×
Subiecte în articol: IT