x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dresura de viermi

Dresura de viermi

de Lucian Mandruta    |    19 Aug 2005   •   00:00
Dresura de viermi

Prezentatoarea din Atlanta citea din foi - raspandite cu un aer de disperare pe pupitrul de stiri. In mod clar, prompterul cazuse - si nici foile nu pareau scrise la calculator. Am urmarit-o cateva zeci de minute - era in mod clar enervata si (aici e o chestie pe care o stiu bine din experienta) s-a balbait destul de des. Un lucru pe care nu l-am mai intalnit la CNN pana acum. Abia a doua zi am aflat cauza: sistemul informatic al companiei fusese scos din functiune de un atact cu virusi.

De fapt, numele corect este worms - adica viermi. O specie mai evoluata de virusi, care nu-si propun neaparat sa-ti distruga dragele tale documente word, ci sa preia, fara ca tu sa stii, controlul calculatorului. Sa-l foloseasca apoi, tot fara stirea utilizatorului, la tot felul de blestamatii: furturi de identitate, atacuri impotriva altor sisteme, escrocherii bancare, si asa mai departe.

Ce e nou in acest atac nu doar faptul ca urmarile lui au putut fi vazute de toata planeta, la fel ca la 11 septembrie, pe CNN. Altceva e interesant: el pare a fi parte a unei batalii intre retelele de creatori de viermi. Saptamana trecuta, computerele atacate de cateva specii de viermi informatici au fost re-atacate de altii, care le-au sters pe primele. Practic, daca putem socoti computerele prizoniere, ele au trecut, pe rand, din mainile unor rapitori in cele ale altora, pe parcursul a catorva zile.

Investigatiile (recomand site-ul Cnet, news.com.com pentru detalii) au aratat ca e posibil ca nu mai putin de trei grupari de creatori de viermi sa se fi batut pe Net zilele acestea, in ceea ce parea a fi un concurs de "cine ia sub control mai multe calculatoare".

Nu e o distractie gratuitya: bandele de pirati cibernetici construiesc deja retele de mii de calculatoare "zombi" - adica PC-uri pe care le pot controla de la distanta. Unii le inchiriaza altor escroci, care pot plati pana la 350 de dolari pe saptamana pentru o asemenea armata fantoma.

Cate dintre ele sunt controlate din caminele din Regie e o alta intrebare, poate naiva, sau poate doar avangardista. Cert este ca, asa cum merg lucrurile, scrisul de cod "rau" incepe sa aduca bani la fel de serios ca si codul "bun". Iar perspectivele sunt de-a dreptul apetisante. Ganditi-va cum ar fi daca toti spargatorii, din intreaga lume, ar sta pe aceeasi strada cu toate bancile din intreaga lume: asta e tentatia Net-ului. Si daca pe strada asta ar fi o singura firma de protectie si paza, in sediul careia intrarea sa fie libera...

Pana atunci sa mentionam ca exista si retele legale de computere "zombi" - una dintre ele leaga cateva mii de PC-uri la programul SETI de cautare a inteligentei extratereste. Pe asta de pe pamant se presupune c-am gasit-o si ne-am cam lamurit cu ea...
×
Subiecte în articol: IT